TPOok!

 
avatar
   
Business

Doorzoeking bij KPMG in Amstelveen

Tags: ,

AMSTELVEEN (ANP) – Opsporingsdiensten hebben bij het kantoor van advies- en accountantsbureau KPMG in Amstelveen een doorzoeking gedaan naar digitale informatie in verband met een grote witwaszaak op Curaçao. De autoriteiten voerden een rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao uit.

Woensdag werd al een huiszoeking gedaan op het kantoor van KPMG op Curaçao, waarbij ook informatie in beslag werd genomen. Omdat digitale informatie van KPMG op servers in Amstelveen is opgeslagen, is ook daar een doorzoeking gedaan. Er zijn geen arrestaties verricht op Curaçao en in Nederland. KPMG Nederland is volgens het OM op Curaçao niet betrokken bij de witwaszaak.

Volgens een welingelichte bron ligt het onderzoek in het verlengde van het langlopende strafonderzoek Cymbal dat loopt voor de rechtbank Zwolle. Het draait daarbij om een familie uit Curaçao die wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar. De familie nam deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van 'dollartoerisme' uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta's schaars zijn.

Het OM ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos zijn. Hij is in 2016 veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.

KPMG in Amstelveen was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar. Het Nederlandse OM zei enkel dat ,,er een uitvoering van een verzoek tot rechtshulp is geweest''.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.