TPOok!

 
avatar
   
Business

‘Amerikaanse sancties tegen Iran gaan ver’

Tags: ,

AMSTERDAM (ANP) – De Amerikaanse beperkende maatregelen tegen Iran gaan volgens kenners ver, maar wat de uiteindelijke invloed wordt op Nederlandse bedrijven die er zaken doen valt nog niet te zeggen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet exact zeggen wat de impact van de sancties zal zijn. Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt dit in samenwerking met Buitenlandse Zaken per sector te berekenen.

Bedrijven moeten volgens de RVO zelf vaststellen of zij zich moeten houden aan de maatregelen van Amerika. Volgens VNO-NCW is het aannemelijk dat de handel tussen Iran en Nederland zal opdrogen. Zeker omdat bedrijven die ook zaken doen met de VS hun knopen zullen tellen en voor hun Amerikaanse belang zullen kiezen.

Zakendoen met Iran was ook na het opschorten van de sancties in 2015 nog altijd lastig. De RVO wijst onder meer op strenge financiële maatregelen. Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW bestempelde eerder de financiële transacties met de Islamitische Republiek als ingewikkeld. Dit komt onder meer door nog bestaande Amerikaanse sancties en het Iraanse bankensysteem, dat nog niet goed functioneert.

Verviervoudiging

Nederlandse bedrijven verscheepten volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar voor ruim 1 miljard dollar aan producten naar Iran. Dat betekende bijna een verviervoudiging ten opzichte van 2013. Vanuit Iran werd door Nederland in 2017 voor 591 miljoen euro aan goederen geïmporteerd. Vooral ruwe olie en andere aardolieproducten vonden gretig aftrek. In 2013 werd vanuit Iran voor nog geen 33 miljoen euro aan goederen naar Nederland verscheept. Een jaar later was dit ruim 22 miljoen euro.

VNO-NCW noemt het ,,doodzonde dat de positieve handelsontwikkelingen door de sancties van de VS tenietgedaan zullen worden''.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.