TPOok!

 
avatar
   
Economie

Spaanse beurs uitblinker in vlakke regio

Tags:

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen schommelden woensdag overwegend rond de slotkoersen van een dag eerder. De Spaanse beurs toonde wel herstel na het opschorten van de onafhankelijkheidsprocedure van Catalonië. Beleggers keken verder uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven.

De hoofdindex in Madrid steeg 1,3 procent, onder aanvoering van de Spaanse banken. De Catalaanse premier Carles Puigdemont zag voorlopig af van het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid van de deelstaat en wil onderhandelen met de Spaanse regering.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 541,05 punten. De MidKap steeg een fractie tot 826,24 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent en Londen zakte 0,1 procent. De DAX in Frankfurt stond vrijwel vlak.

SBM Offshore

Oliedienstverlener SBM Offshore was de grootste verliezer in de AEX met een min van 1,1 procent. Sterkste stijgers waren verzekeraar Aegon en chipmachinemaker ASML met winsten van 0,9 en 0,4 procent.

Philips leverde 0,6 procent in. Het zorgtechnologiebedrijf heeft ingestemd met verscherpt toezicht op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder meer defibrillatoren worden gemaakt en besloot de productie van de apparaten voorlopig te staken.

Shell

Shell verloor 0,2 procent. Het olie- en gasbedrijf doet zijn belang van bijna 17 procent in het Braziliaanse gasdistributiebedrijf Comgás van de hand voor omgerekend 380 miljoen dollar.

Voedingsbedrijf Wessanen kampte met een adviesverlaging door KBC Securities en was de grootste daler in de MidKap met een verlies van meer dan 3 procent. Kunstmestproducent OCI ging aan kop met een plus van 2 procent.

Takeaway

Bij de kleinere bedrijven kreeg maaltijdbezorger Takeaway er 5,5 procent bij, na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Het aandeel won een dag eerder al bijna 4 procent dankzij een positief handelsbericht.

In Frankfurt klom GEA Group bijna 7 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het activistische hedgefonds Elliott een belang heeft genomen in de Duitse maker van voedingsverwerkende machines.

De euro stond op 1,1807 dollar, tegen 1,1805 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 51,33 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer en werd verhandeld voor 56,96 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.