TPOok!

 
avatar
   
Economie

Noors staatsfonds meer dan 1 biljoen waard

Tags:

OSLO (ANP/RTR) – Het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste ter wereld, heeft voor het eerst de waarde van zijn bezittingen zien stijgen tot meer dan 1000 miljard dollar. Het fonds profiteerde van de stijgende beurskoersen en de duurdere euro, waardoor de bezittingen in waarde toenemen.

Het staatsfonds wordt beheerd door de Noorse centrale bank om de inkomsten uit de olie- en gasindustrie van het land voor toekomstige generaties te bewaren. Noorwegen is de grootste olieproducent van West-Europa. De omvang van het fonds is nu ongeveer 2,5 keer de gehele Noorse economie waard en komt neer op 190.000 dollar per Noor.

Het staatsfonds van Noorwegen heeft aandelen van veel grote internationale bedrijven zoals Shell, Apple en NestlƩ. Ook bezit het veel staatsleningen. De recordwaarde van het fonds komt een dag na de winst van de Noorse premier Erna Solberg in de parlementsverkiezingen.

Overigens wordt momenteel gewerkt aan een aanpassing van het toezicht en het beleggingsbeleid van het fonds. Mogelijk komt het toezicht van de centrale bank op het staatsfonds te vervallen en er gaan stemmen op om meer te investeren in infrastructuur zoals luchthavens en windmolenparken.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.