TPOok!

 
avatar
   
Economie

BAM bouwt Bijlmerbajes om tot woonwijk

Tags:

BUNNIK (ANP) – Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam verrijst een nieuwe stadswijk. Een consortium met daarin gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, een dochteronderneming van bouwconcern BAM, heeft de grond voor ruim 84 miljoen euro gekocht en wil er 1350 woningen bouwen.

In het Bajes Kwartier, zoals de wijk gaat heten, komen huur- en koopwoningen in alle prijscategorieƫn. Ongeveer 400 woningen in de wijk worden sociale huurwoningen. De wijk wordt autoluw, parkeren gebeurt grotendeels ondergronds.

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt.

Gevangenistorens

Van de zes karakteristieke gevangenistorens, die in gebruik waren van 1978 tot 2016, blijft er een behouden. Die wordt getransformeerd tot 'groene torenā€™ met een verticaal park en stadslandbouw.

AM werkt samen met investeerder AT Capital en de ontwerpers OMA en LOLA Landscape.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.