TPOok!

 
avatar
   
Economie

Damrak over breed front omlaag

Tags:

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak ging vrijdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen verloren opnieuw terrein in navolging van de forse koersverliezen in Azië en New York. De dreigende oorlogstaal tussen Noord-Korea en de VS bleef de markt in zijn greep houden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 518,82 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 781,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcerlorMittal met een verlies van 3,8 procent. Galapagos zette de opmars voort en was een van de weinige stijgers met een plus van bijna 6 procent. De biotechnoloog won donderdag al meer dan 8 procent na positieve onderzoeksresultaten.

AkzoNobel

SBM Offshore verloor ruim 3 procent. De definitieve schikking die de oliedienstverlener sloot in hoofdpijndossier Yme pakte voor het bedrijf iets positiever uit dan waar eerder rekening mee werd gehouden.

AkzoNobel daalde 0,4 procent. Het chemie- en verfconcern hoeft voorlopig niet te vrezen dat de positie van president-commissaris Anthony Burgmans in gevaar komt. Tot en met de aandeelhoudersvergadering van 8 september is hij veilig. De voorzieningenrechter deed het verzoek van de activistische investeerder Elliott Advisors om nu al te stemmen over de positie van Burgmans af als ,,voorbarig''.

Air France-KLM

In de MidKap stond luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met een verlies van bijna 4 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI volgden met minnen van 2,9 en 2,3 procent.

Frisdrankbottelaar Refresco, die een dag eerder al ruim 5 procent verloor, zakte 1,9 procent na een adviesverlaging door KBC Securities. Beursintermediair Flow Traders en trustkantoor Intertrust waren de enige stijgers met winsten van 0,6 en 0,1 procent.

Euro

Bij de kleinere bedrijven ging Basic-Fit ruim 4 procent onderuit na publicatie van de cijfers. De beursgenoteerde sportschooluitbater heeft naar eigen zeggen een sterk eerste halfjaar achter de rug, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

De euro was 1,1754 dollar waard, tegen 1,1751 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 48,28 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper op 51,61 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.