TPOok!

 
avatar
   
Economie

Galapagos en Aegon fonkelen op rood Damrak

Tags:

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index is donderdag, net als andere Europese graadmeters, met verlies de handel uitgegaan. Beleggers waren voorzichtig door de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Bij de hoofdfondsen op het Damrak wisten Galapagos en Aegon zich positief te onderscheiden.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde de sessie met een verlies van 0,9 procent op 523,63 punten. De MidKap raakte 1,3 procent kwijt en sloot op 792,92 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,5 procent in.

In de AEX maakte Galapagos uiteindelijk een koerssprong van 8,3 procent, waar het aandeel gedurende de sessie tot wel een vijfde hoger stond. Beleggers waren enthousiast vanwege het nieuws dat de autotaxineremmer van het biotechbedrijf de ziekteprogressie stopt van patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Het middel kan nu aan een klinische test worden onderworpen.

Aegon

Aegon deed goede zaken met een koerswinst van 5,3 procent. De verzekeraar profiteerde afgelopen kwartaal van positieve ontwikkelingen op de financiële markten en kostenbesparingen. Het concern grijpt daarnaast stevig in om zijn buffers te versterken en liet weten dat het geen aandelenemissie hoeft te doen.

Ook kabel- en telecomconcern Altice (plus 0,9 procent) stond bij de winnaars. Het bedrijf zou een bod overwegen op het Amerikaanse Charter Communications. Volgens kenners is een mogelijke overname vanuit efficiency-oogpunt goed te verklaren, maar is de prijs mogelijk een probleem.

SBM Offshore

Hekkensluiter in de AEX was oliedienstverlener SBM Offshore met een verlies van 3,6 procent, na de stevige winst van een dag eerder. In de MidKap werd frisdrankbottelaar Refresco ruim 5 procent lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

Adecco verloor in Zürich 6,1 procent. Het uitzendconcern had afgelopen kwartaal last van een afnemende vraag in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. De omzet van de Zwitserse concurrent van Randstad (min 2,1 procent) viel daardoor lager uit dan verwacht. In Frankfurt zakte Henkel 4,1 procent na tegenvallende resultaten van het Duitse moederbedrijf van Schwarzkopf, Persil en Pritt.

De euro was 1,1751 dollar waard, tegen 1,1744 dollar bij het slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 49,18 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 52,52 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.