TPOok!

 
avatar
   
Economie

Beurzen doen opnieuw stap terug

Tags:

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen deden donderdag opnieuw een stevige stap terug door de aanhoudende onrust rond Noord-Korea. Ook werden de koersen gedrukt doordat enkele grote bedrijven, waaronder Shell, ex-dividend noteerden. Op het Damrak wisten Galapagos en Aegon wel aan de negatieve teneur te ontspringen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de min op 525,46 punten. De MidKap raakte 1 procent kwijt op 795,07 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,3 tot 1 procent in.

In de AEX zag Galapagos zijn beurswaarde met meer dan 19 procent toenemen. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de autotaxineremmer van het biotechbedrijf de ziekteprogressie stopt van patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Het middel kan nu aan een klinische test worden onderworpen.

Zaken

Ook Aegon deed goede zaken met een koerswinst van ruim 7 procent. De verzekeraar profiteerde afgelopen kwartaal van positieve ontwikkelingen op de financiële markten en kostenbesparingen. Het concern grijpt daarnaast stevig in om zijn buffers te versterken en liet weten dat het geen aandelenemissie hoeft te doen.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was oliedienstverlener SBM Offshore met een verlies van meer dan 2 procent. In de MidKap werd frisdrankbottelaar Refresco 3,7 procent lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

Teleurstellend

Op de lokale markt kelderde automatiseerder Ctac ruim 6 procent na een teleurstellend halfjaarbericht. Telegraaf Media Groep (TMG) won bijna 3 procent. Talpa liet weten vooralsnog af te zien van zijn poging om TMG als geheel over te nemen. Het bedrijf van miljardair John de Mol houdt wel een strategische belang in TMG.

Adecco verloor in Zürich 4,6 procent. Het uitzendconcern had afgelopen kwartaal last van een afnemende vraag in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. De omzet van de Zwitserse concurrent van Randstad (min 0,8 procent) viel daardoor lager uit dan verwacht. In Frankfurt zakte Henkel 4,3 procent na tegenvallende resultaten van het Duitse moederbedrijf van Schwarzkopf, Persil en Pritt.

De euro was 1,1713 dollar waard, tegen 1,1744 dollar op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 49,85 dollar. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 53,14 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.