TPOok!

 
avatar
   
Economie

Rode koersborden Europa

Tags:

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam kleurde donderdagmiddag rood. Ook elders in Europa stonden graadmeters in de min. Dit was vooral het gevolg van onrust op de financiële markten door een aaneenschakeling van affaires die de positie van de Amerikaanse president Donald Trump onder druk zetten. Op Beursplein 5 was NN Group (Nationale-Nederlanden) een opvallende winnaar na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,2 procent lager op 522,91 punten. De MidKap daalde 1,7 procent tot 774,44 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 1,2 procent in het rood.

Het politieke tumult rond president Trump blijft de gemoederen bezighouden. Sinds zijn aantreden waren de koersen juist fors opgelopen, omdat beleggers hoopten op een voor grote bedrijven gunstig beleid. Nu worden veelal veiligere investeringen gezocht.

NN Group

NN Group was de duidelijkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 2,3 procent. De verzekeraar rapporteerde een verrassend sterke stijging van de operationele winst. De kapitaalbuffer voldeed aan de verwachtingen, net als die van overnameprooi Delta Lloyd.

SBM Offshore was met een min van 5,7 procent de sterkste daler in de AEX door hernieuwde politieke onrust in Brazilië. In Zuid-Amerikaanse land wordt nu ook president Michel Temer in verband gebracht met het betalen van smeergeld. SBM leunt sterk op de Braziliaanse oliesector.

Altice

Andere op Brazilië georiënteerde aandelen in Europa, zoals Banco Santander (min 4,5 procent), winkelconcern Casino (min 4,3 procent) en bierbrouwer AB InBev (min 3 procent) stonden ook duidelijk in het rood.

Altice ging in Amsterdam 1,8 procent omlaag. Volgens de Europese Commissie heeft het Franse telecomconcern Europese regels geschonden bij de overname van telefoniebedrijf PT Portugal. Het bedrijf legde die deal in 2015 niet op tijd ter goedkeuring voor aan Brussel. Altice is het daar overigens niet mee eens.

Euro

De euro noteerde 1,1110 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de eenheidsmunt 1,1135 dollar waard. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 48,48 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en bracht per vat 51,54 dollar op.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.