TPOok!

 
avatar
   
Economie

Corruptiezaak treft beurs in São Paulo hard

Tags:

SAO PAULO (ANP) – De aandelenmarkt in São Paulo is donderdag fors lager gesloten. Ook de koers van de Braziliaanse real stond sterk onder druk, nu president Michel Temer, in navolging van zijn voorgangster Dilma Rousseff, in verlegenheid is gebracht door een corruptieschandaal.

De hoofdindex van de Bovespa, zoals de beurs van São Paulo heet, kelderde uiteindelijk met bijna 9 procent. Kort na de openingsbel werd de handel voor een bepaalde periode automatisch stilgelegd, omdat qua koersval de limiet was bereikt. De handel in de real was eerder ook al gestopt, nadat de munt in korte tijd 6 procent in waarde was gedaald ten opzichte van de dollar.

Het beleid van Temer om de diepe economische crisis en hoge overheidstekorten aan te pakken, zorgde het afgelopen jaar juist voor relatieve rust op de Braziliaanse financiële markten. De beschuldigingen van corruptie aan zijn adres komen daarom op de beursvloer hard aan. Het Braziliaanse hooggerechtshof gaf ondertussen toestemming voor een onderzoek naar de gangen van Temer.

Brazilië werd de afgelopen jaren zwaar getroffen door corruptieschandalen, onder meer rondom staatsoliebedrijf Petrobras. Dat bedrijf zag donderdag 17 procent van zijn beurswaarde in São Paulo verdampen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.