Economie

Pessimisme op Japanse beurzen

01-04-2013 06:29

TOKIO (ANP) – Op de Japanse beurzen gingen de graadmeters maandag omlaag. Beleggers reageerden teleurgesteld op de zogenoemde Tankan-index die de stemming onder de industriĆ«le bedrijven peilt. De index, die samen wordt gesteld door de Japanse centrale bank, verbeterde ten opzichte van het vorige kwartaal, maar de stemming bleef negatief en de verbetering was zwakker dan economen hadden verwacht.

De Nikkei-index sloot 2,1 procent lager op 12.135,02 punten. Ook elders in Aziƫ namen beleggers winsten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verloor 0,4 procent en de Australische All Ordinaries sloot 0,5 procent lager. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 0,7 procent lager.

In Tokio gingen de koersen over een breed front achteruit. Veel exporterende bedrijven boeken verliezen. Panasonic daalde met 3,4 procent na berichten in de Amerikaanse meda dat er een corruptieonderzoek in de VS wordt uitgevoerd naar een tak van de elektronicafabrikant. Bandenmaker Bridgestone verloor 2,8 procent.