Column

Valentijnsdag; ook beleggers zitten met hun hoofd in de wolken

14-02-2017 10:46

Op de dag dat de liefde hoogtij viert, Valentijn, zitten ook beleggers met hun hoofd in de wolken. Helaas zijn emoties altijd de slechtste raadgever op de beurs.

Valentijn, de dag van het jaar dat de liefde tussen partners voluit wordt gevierd. Ook uw columnist van dienst doet er ieder jaar weer graag aan mee. Op deze dag kunnen we even voluit genieten van elkaar, met het hoofd in de figuurlijke wolken. De emotie van verliefdheid steekt weer net iets meer bovenuit. Mooi, toch? Hetzelfde idee krijgen we inmiddels ook als we naar de beurs kijken. Beleggers zitten eveneens op rozen. Ze zijn weer helemaal verliefd op hun aandelen, want die laten hun niet in de steek. Er gaat geen week meer voorbij, of hun geliefde stukjes van ondernemingen stijgen zonder veel aarzelen in waarde. Precies zoals ze hun liefde eerder ooit hadden voorgesteld.

Het is altijd mooi om te zien als een liefde ontstaat. De partners kunnen geen seconde zwijgen over hun geliefde. ‘Waar de mond van vol is, …’ En dat is bij beleggers niet anders. Van ’s morgens tot in de late uren zijn ze begaan met hun geliefde op de beurs. Niets is ook teveel voor hen. Als er nieuwsberichten buiten de reguliere uren binnensijpelen, dan pikken ze dit graag op. Want ja, een liefde laat je niet in de koude staan. Het is allemaal zo herkenbaar, maar helaas ook zo fout.

Emoties zijn de grootste vijand op de beurs

Want als er iets is wat je niet moet doen met je beleggingen, dan is het wel verliefd worden op de stukken. Emoties zijn immers de grootste vijand op de beurs. Personen die beleggen met hun gevoel, en niet met hun verstand, lopen vaker een blauwtje op de beurs. Je kan niet meer nuchter en rationeel denken. Hierdoor neem je vaak beslissingen in een bepaalde opwelling, in goede of slechte zin. Maar meestal zijn dit de verkeerde besluiten. Als het tegenzit, dan ga je meestal verkopen als het te laat is. Maar als het goed gaat, vergeet je meestal winst te nemen, of nog erger, koop je bij aan waanzinnig dure prijzen.

Dat laatste lijkt vandaag opnieuw aan de orde, op de beurs. De waarderingen rijzen weer de pan uit, zoals we dat in het verleden nogal vaker hebben gezien, op momenten dat beleggers met hun hoofd in de wolken liepen. Een goede waarderingsratio hiervoor is de beurskapitalisatie afgezet tegen het bbp.

Op de bovenstaande grafiek ziet u de beurskapitalisatie van de VS, afgezet tegen het Amerikaanse bbp. De huidige stand van de ratio zit inmiddels op 130 procent, en is hiermee op een fractie verwijderd van het absolute hoogtepunt rond de eeuwwisseling. U weet wel, de hoogdagen van de opkomst van het internet, maar ook het begin van het uiteenspatten van diezelfde internetbubbel. Ook in 2007, in de aanloop van de vastgoedhype, en de daaropvolgende crisis, zagen we deze ratio ook al een keer pieken. Maar vandaag testen we opnieuw de historische limieten.

De favoriete beursgraadmeter van Warren Buffet

En deze ratio laat weinig aan de verbeelding over. Je neemt immers de omvang van de economie, en zet deze af tegen de hoeveelheid kapitaal richting de beurs gaat. Niet voor niets is deze simpele ratio de favoriete beursgraadmeter van Warren Buffett, het vleesgeworden voorbeeld van rationeel beleggen. Hij wil vooral kopen als mensen angst hebben voor de beurs, en verkopen als mensen hebberig zijn op de financiële markten. Dat laatste lijkt vandaag weer aan de orde, want volgens Buffett’s eigen woorden moet je op je tellen passen, wanneer de ratio de grens van 100 procent overschrijdt. Daar zijn we dus al een behoorlijk stuk overheen.

Natuurlijk, in de huidige omstandigheden met een relatief lage inflatie en een matige economische groei, is de lokroep van de aandelenmarkt enorm. Goede alternatieven zijn er niet meteen, zonder dat u buiten uw zone van comfort moet treden. Toch is dat nog steeds de beste optie, op dit ogenblik. Want de risico’s voor aandelen nemen proportioneel toe, met iedere week dat de beursrally aanhoudt. Wie z’n vermogen liefheeft, past nu beter goed op z’n tellen. En ga nu vooral niet als een verliefde puber tekeer op de beurs. Het kon weleens een dure relatie worden, met faliekante afloop.