Doneer aan TPO
 

‘Onderzoek bewijst’: harde aanpak uitkeringsfraude werkt averechts

'Niet meer handhaving maar slimmere handhaving'

Door: , 10:18, 28 juni 2018

'Niet meer handhaving maar slimmere handhaving'

De harde aanpak van uitkeringsfraude, waarbij de nadruk ligt op boetes en straffen, werkt in de praktijk averechts. Dat concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een harde aanpak is veel minder effectief dan vaak wordt gedacht en leidt tot een verslechtering van het contact tussen uitkeringsgerechtigden en uitvoeringsinstanties. Bovendien blijkt dat de meeste uitkeringsgerechtigden de verplichtingen die horen bij hun uitkering goed naleven, schrijven de Groningse wetenschappers die vier jaar lang onderzoek deden naar de handhaving van de socialezekerheidswetgeving.

De onderzoekers concluderen dat de aanpak van uitkeringsfraude niet zo zeer gebaat is bij ‘meer’ handhaving, maar bij ‘slimmere’ handhaving. Ze presteren de resultaten donderdag in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een landelijke enquête onder meer dan duizend uitkeringsgerechtigden en van interviews en observaties bij UWV en sociale dienst.

Anp

 
ingezonden mededeling

Schietkanon voor 14,95 euri

Inclusief twee massieve hondveilige tennisballen, maar we adviseren om echte tennisballen te gebruiken, die gaan nog verder. Tot as. do te koop op dealert.nl

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace