TPOok!

 
avatar
   
Economie

Trump twittertrolt EU, dreigt met extreme importheffingen op auto’s uit EU

Schuld van EU want EU-heffingen op spijkerbroeken, Harley's en pindakaas uit VS

Tags: ,

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met importheffingen van 20 procent op alle auto’s vanuit de Europese Unie. Dat schreef Trump op Twitter.

Lees ook – EU gaat extra heffen op Amerikaanse spijkerbroeken, Harley Davidson-motoren en pindakaas

Volgens de president kunnen de heffingen gaan gelden als Europese handelsbarriĆØres en tarieven op Amerikaanse goederen niet spoedig worden opgeheven. “Als deze tarieven en barriĆØres niet snel worden afgebroken en verwijderd dan heffen wij een tarief van 20 procent op al hun auto’s die de Verenigde Staten binnenkomen. Bouw ze hier!”, aldus de tweet van Trump.

Momenteel hanteert de VS een heffing van 2,5 procent op personenauto’s uit de EU, die op haar beurt weer een heffing van 10 procent heeft voor geĆÆmporteerde Amerikaanse auto’s. In maart kwam Trump ook al met een dreigement van forse heffingen op auto’s van Europese makelij.

Ook zou Trump bij het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Washington in april hebben gezegd dat hij graag zou zien dat alle Mercedessen uit New York verdwijnen en dat hij de deur voor Duitse autobouwers als BMW, Daimler en Audi op de Amerikaanse markt wil dichtgooien.

Het Amerikaanse ministerie van Handel onderzoekt momenteel of de import van buitenlandse auto’s en onderdelen een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Dit onderzoek zou eind juli of in augustus afgerond moeten zijn. Op de beurs in Frankfurt daalden BMW, Daimler en Volkswagen tot 1,5 procent na de tweet van Trump. Zij hebben overigens wel fabrieken in de VS.

Vrijdag zijn de tegenmaatregelen van de EU in reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium van kracht geworden. Op Amerikaans staal en producten als spijkerbroeken, motoren van Harley-Davidson en pindakaas komen extra heffingen. Het gaat om exportgoederen uit de VS ter waarde van 2,8 miljard euro.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.