TPOok!

 
avatar
   
Economie

Nederland exporteerde in 2017 voor 22,7 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië na Duitsland belangrijkste exportbestemming voor Nederland

Tags: ,

De Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar goed 22,7 miljard euro, exclusief wederuitvoer. Dat komt neer op 3,1 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. In de twee jaar ervoor was dat nog 3,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Groot-Brittannië is na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Ruim 45 procent van de exportverdiensten komt door goederen van Nederlandse makelij en 42 procent van diensten. De rest is doorvoer van spullen uit andere landen.

De groothandel en handelsbemiddeling verdienden met 314 miljoen euro het meest aan de uitvoer naar Groot-Brittannië. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De export van aardolie en aardgas zakte daarentegen juist met een derde.

De export naar Groot-Brittannië was in 2016 goed voor 218.000 banen. Het gaat met name om banen in de zakelijke dienstverlening, zoals bij uitzendbureaus.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.