Doneer aan TPO
 

De gezondheidsdiscussie over alcohol komt maar niet ten einde

Wie ‘s avonds graag een lekkere Gin en Tonic drinkt hoeft zich geen zorgen te maken

Door: Grace van Daelen, 11:35, 30 mei 2018

Iedereen kent wel de gesprekken over alcohol waarbij de een zweert dat een glas rode wijn per dag gezonder is dan niet drinken en de ander beweert dat het juist het beste is om helemaal geen alcohol te drinken. Het lijkt wel of het tij elke zoveel jaar keert maar de laatste jaren klonk het vooral dat een matige hoeveelheid rode wijn de gezondheid ten goede zou komen. Één glas zou goed zijn maar meer dan twee zou het effect weer snel teniet doen.

The Lancet

Des te groter de verbazing toen de Volkskrant afgelopen april op basis van een artikel in The Lancet verkondigde dat het beter zou zijn om juist geen enkele druppel meer te drinken. Wie goed kijkt naar de grafiek van The Lancet ziet dat mensen die matig drinken gemiddeld de minste kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Drink je helemaal niet of meer dan zeer matig dan gaat de kans gemiddeld meteen omhoog.

Waarom niet drinkers iets meer kans hebben om jong te overlijden is niet helemaal duidelijk en kan met veel factoren samenhangen. Of het letterlijk komt door geen druppel alcohol te drinken of doordat die groep gemiddeld genomen bepaald gedrag vertoont dat de overlijdingskansen vergroot is nog niet te zeggen.

Gin en Tonic

Wie ‘s avonds graag een glaasje wijn of een lekkere Gin en Tonic drinkt hoeft zich dus geen zorgen te maken. Mits de inname beperkt kan blijven tot een matige hoeveelheid is er geen aanleiding om het consumeren van alcohol helemaal af te zweren. Het echte gevaar zit in het consumeren van grote hoeveelheden alcohol.

In de toekomst zal vast nog veel meer duidelijk worden over de exacte effecten van alcohol op de gezondheid en waar dit allemaal mee samenhangt. Is het werkelijk beter voor je lichaam om dagelijks een klein beetje alcohol te drinken of doen mensen die niet drinken andere dingen die niet gezond zijn? Tot die tijd geldt net als met alles: overdaad schaadt.


   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties