TPOok!

 
Portemonnee

Nederlanders willen best aardgasvrij wonen, maar zijn niet bereid hier extra voor te betalen

Driekwart Nederlanders vindt dat er geen gasaansluiting meer moet komen in nieuwbouwwoningen

Tags:

In 2050 mag de verwarming van huizen en gebouwen geen CO2-uitstoot meer veroorzaken. Dat staat in het ‘Energierapport – Transitie naar Duurzaam’ van de Rijksoverheid. Huishoudens en bedrijven moeten dus van aardgas af. Dat wordt echter best lastig, aangezien in 95% van de woningen in ons land nog aardgas wordt verbruikt. Onderzoeksbureau Motivaction zocht, in samenwerking met netbeheerder Stedin, uit of Nederlanders eigenlijk wel klaar zijn voor een leven zonder aardgas.

Voor- en nadelen van aardgasvrij wonen

Motivaction vroeg 1.312 Nederlanders hoe zij tegen aardgasvrij wonen aankijken. Van de ondervraagden noemt 46% ‘Goed voor het milieu’ als voordeel van aardgasvrij wonen. Andere voordelen die genoemd worden zijn ‘Een woning zonder gasaansluiting is veiliger’ (17%) en ‘Gasloos wonen is goedkoper’ (13%). Bijna een vierde van de Nederlanders (23%) ziet helemaal geen voordelen in het wonen zonder aardgas. ‘Elektrisch koken vind ik vervelend’ (29%) wordt als vaakst genoemd als nadeel van aardgasvrij wonen. Daarnaast zegt een kwart; ‘De overstap naar gasloos wonen is erg duur’ (25%). Een derde van de Nederlanders (33%) ziet geen nadelen in het wonen zonder aardgas.

Aardgasvrij wonen nu nog duurder

“We hebben in het onderzoek de stelling ‘Als het aan mij zou liggen heb ik morgen een gasloze woning’ voorgelegd. Deze wordt door 22% onderschreven, wat laat zien dat de bereidheid om over te stappen hoog is. Echter, zitten we met z’n allen in een fase waarin er nog veel onduidelijkheid heerst over de kosten,” vertelt Henk Heinen, researchmanager bij Motivaction.

Elektrisch verwarmen, het meest gekozen alternatief voor aardgas, is op dit moment nog duur. Dit komt doordat hier grote aanpassingen in huis voor nodig zijn. De kosten voor het energieverbruik zijn echter wel een stuk lager, waardoor deze investering op termijn terug te verdienen is. Een ander alternatief voor aardgas is biogas, maar hiervan zal in Nederland nooit genoeg geproduceerd worden om alle huizen mee te verwarmen. Een groen energiecontract bestaat dan ook vaak alleen uit groene stroom, waarbij dan wel CO2-compenserend gas wordt aangeboden. In een energievergelijker is te zien welke groene energie een leverancier aanbiedt. Wordt gas vervangen door stroom, dan zullen veel mensen enkel nog een contract voor stroom afsluiten. En stroom is voordeliger dan gas.

Meerderheid niet bereid om extra te betalen

De kosten voor gasvrij wonen zijn dus op lange termijn lager, alleen de ingrepen die hiertoe moeten leiden zijn heel hoog. Als er een tegemoetkoming zou zijn in de kosten voor aardgasvrij wonen, zou ruim de helft (51%) willen overstappen naar een alternatief voor aardgas. De ruime meerderheid (62%) is niet bereid extra te betalen voor een woning zonder aardgas. Slechts 4% is wel bereid meer te betalen en een derde (33%) twijfelt hier nog over.

Ongeveer vier op de tien Nederlanders (39%) zou graag onafhankelijk advies ontvangen over aardgasvrij wonen. Bijna een derde van het deel dat advies wil ontvangen, verwacht dit advies vanuit de gemeente (30%). Volgens 29% zou advies gegeven moeten worden door energieleveranciers en 14% verwacht dit advies van de netbeheerders.

Geen gasaansluiting in nieuwbouwwoningen

Driekwart van de Nederlanders (75%) vindt dat er geen gasaansluiting meer moet komen in nieuwbouwwoningen. Binnen deze groep vindt ruim een kwart dat ook bestaande woningen moeten worden afgesloten van het gasnet. De meesten vinden dat dit alleen gedaan moet worden bij woningen die hier geschikt voor zijn. De rest vindt dat alleen nieuwbouwwoningen aardgasvrij moeten worden. Een kwart van de ondervraagden (25%) vindt dat zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen aangesloten moeten blijven aan het gasnet.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.