TPOok!

 
Marketing

Zzp’ers kunnen steeds makkelijker een hypotheek krijgen

Wie kan aantonen een stabiel inkomen te hebben maakt goede kans op een hypotheek

Het zal niemand ontgaan zijn dat steeds meer mensen op de arbeidsmarkt als zzp’er werkzaam zijn, terwijl men vroeger overwegend vaste contracten had. Naast dat dit bepaalde voordelen biedt voor zowel werknemer als werkgever kleven hier ook evidente nadelen aan. Een van de meest in het oog springende voorbeelden hiervan is het krijgen van een hypotheek; zzp’ers krijgen die veel moeilijker dan mensen met een vast contract en in sommige gevallen zelfs helemaal niet.

Methoden om inkomen te toetsen

Vooral als een zzp’er minder dan drie jaar bezig is het lastig om een hypotheek te krijgen. Vaak is de drempel voor hypotheekverstrekkers dat de zzp’er minimaal drie jaar op rij een omzet heeft gedraaid die een hypotheek zou rechtvaardigen.

Een manier om hier toch soepeler mee om te gaan is dat banken soms het inkomen van een zzp’er die tussen een en twee jaar bezig is rond de 70% meetellen en dat van iemand die tussen de twee en drie jaar bezig is rond de negentig procent. Ook wordt soms een opslag bovenop de reguliere rente van enkele tienden van een procent gerekend, dit duurt dan enkele jaren waarna deze opslag weer stopt.

Sommige banken bieden zelf een gratis inkomens-check aan om uw toetsinkomen vast te stellen. Anders kunt u ook terecht bij een drietal onafhankelijke deskundige partijen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van het Waarborgfonds Eigen Woningen.

Nationale Hypotheek Garantie

Tegenwoordig is het al na 12 maanden mogelijk om een verantwoorde en betaalbare hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen. Na de kredietcrisis zijn meer consumenten zich bewust van de risico’s die aan een hypotheek vastzitten en hechten zij zelf meer aan het verantwoord lenen.

Welke hypotheek zzp‘ers zelf willen verschilt wel eens. Een grotere, en dus meer risicovolle hypotheek, heeft vaak een hogere rente bijvoorbeeld. Andersom geldt voor een extra voordelige hypotheek vaak een relatief laag maximumbedrag.

Zzp-vriendelijke hypotheekverstrekkers

Of banken een hypotheek verstrekken aan zzp’ers is grotendeels afhankelijk van de doelgroep van de bank. Heeft de bank zzp’ers hoog in het vaandel staan of is dit een groep dit als weinig lucratief wordt gezien?

Een van de meest ‘zzp vriendelijke’ hypotheekverstrekkers van dit moment is NIBC Direct. Deze bank helpt behulpzaam mee om te bepalen hoeveel er verantwoord geleend kan worden.
Nu men dankzij de kredietcrisis bewuster is van de risico’s die bij een hypotheek horen zijn zowel de bank als de consument er meer op gefocust dat de hypotheek niet onverantwoord hoog is of een te groot deel van het inkomen beslaat.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.