TPOok!

 
avatar
   
Ondernemen & zzp

Nederland, zzp-land

Burger ontwaakt, kiest voor vrijheid en zelfstandigheid

Tags: ,

 
Nederland heeft er vorig jaar weer meer bedrijven bijgekregen. Dat is vooral te danken aan een groei van het aantal eenmanszaken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er waren op 1 januari van dit jaar precies 1.665.795 ondernemingen. Per saldo is dat 5 procent ofwel zo’n 78.500 meer dan begin vorig jaar. Het aantal bedrijven waar slechts één persoon werkzaam is, ook wel eenpitters genoemd, nam met 79.500 toe.

Het statistiekbureau merkt op dat de groei in het aantal bedrijven over de gehele linie bijna volledig voor de rekening komt van het midden- en kleinbedrijf (MKB). Daaronder vallen alleen bedrijven tot 250 medewerkers. Toch nam ook de hoeveelheid grotere bedrijven toe. Volgens het CBS zijn er daar nu 3120 van, het hoogste aantal sinds 2009.

De cijfers over 2017 passen in het patroon van de afgelopen jaren. Toen nam het totaal aan bedrijven ook telkens toe. In de afgelopen tien jaar zijn er per saldo al bijna 600.000 bijgekomen, voornamelijk door de groei van het aantal eenpitters.

Van die laatste categorie zijn er volgens het CBS ook het meest. Het gaat al jaren om meer dan een miljoen stuks. Niet bij alle bedrijfsgroottes is overigens sprake van een stijgende lijn. Zo daalde het aantal bedrijven met twee tot tien medewerkers afgelopen jaar met 3000. Sinds begin 2012 is die groep al met zo’n 20.000 ondernemingen geslonken.

Anp

Foto: een meisje, zzp’er, geniet van haar vrijheid en zelfstandigheid.

 

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.