TPOok!

 
Marketing

Zorgverzekeraar vergoedt gebruik AED vanaf 2018

Kans op overleven na hartstilstand neemt steeds verder toe

ER hangen in Nederland op dit moment 100.000 openbare AED’s die ingezet kunnen worden als iemand in het openbaar een hartstilstand krijgt. Externe defibrillators zijn bij voorkeur verbonden aan een oproepsysteem dat een seintje geeft aan burgerhulpverleners als het apparaat in gebruik is. Momenteel zijn er maar 10.000 van alle externe defibrillators verbonden aan zo’n oproepsysteem.

Defibrillator steeds effectiever

Steeds meer mensen die een hartstilstand hebben kunnen worden gered met een defibrillator oftewel een AED. De Hartstichting meldt dat als het apparaat binnen 6 minuten wordt ingezet, het slachtoffer zo’n 23 procent kans heeft om te overleven. In de jaren 90 was dit slechts 9 procent.

Dat een defibrillator geen overbodige luxe is wordt ook snel duidelijk als je de cijfers erbij pakt. Het apparaat redt in Nederland nu al zes levens per dag oftewel tweeduizend levens per jaar. Steeds meer mensen hebben hun leven te danken aan een AED die ergens binnen vier tot zes minuten kan worden ingezet.

Gebruikskosten AED

In Nederland kan iedereen zelf een AED kopen. Maar als het apparaat is gebruikt, moeten de elektronen worden vervangen. Dat kost ongeveer 150 euro. Hoewel de eigenaar van de AED de kosten hiervan mag verhalen op degene voor wie de defibrillator is gebruikt gebeurt dit in de praktijk maar zelden. Ten eerste omdat de eigenaar het slachtoffer vaak niet kent en dus niet weet hoe deze persoon te bereiken is. Daarnaast wordt ook een opgelaten gevoel vaak genoemd als reden voor het niet op het slachtoffer verhalen van de kosten

Dit betekend dus wel dat degene van wie het apparaat is blijft zitten met de rekening. Minister Schippers vindt dat dat moet veranderen. Daarom heeft zij met de zorgverzekeraars afgesproken dat de kosten voor het gebruik van de defibrillator vanaf januari 2018 door hen vergoed zullen worden.

Verkoop AED’s neemt toe

De importeur van Philips AED apparatuur in Nederland, Procardio, merkt een sterke groei in AED verkoop. Meer mensen leren hoe je een defibrillator moet gebruiken en op meer plekken hangt een AED in de openbare ruimte zodat de kans groot is dat de defibrillator binnen zes minuten beschikbaar is. Steeds meer gemeenten nemen ook verantwoordelijkheid middels AED. De gemeenten proberen te faciliteren dat op voldoende plekken in de openbare ruimte een AED beschikbaar is en in veel gevallen ook dat voldoende mensen weten hoe ze er een moeten gebruiken.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.