TPOok!

 
avatar
   
Economie

Verkoop vuurwerk blijft ondanks drammers gelijk: 68 miljoen euro

En u geeft gemiddeld 50 euro uit - Vuurwerkfiles aan de Duitse grens

Mensen die vuurwerk kopen geven hier gemiddeld 48 euro aan uit. Dat is vrijwel gelijk met vorig jaar, meldde het Economisch Bureau van ING na onderzoek onder 87.000 respondenten.

Volgens ING zijn er wel grote verschillen tussen de uitgaven van vuurwerkliefhebbers. Een op de drie geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Ruim een kwart schiet of knalt voor 20 tot 50 euro de lucht in. Een vijfde koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalvuurwerk. Nog eens ruim een vijfde geeft zelfs meer dan 100 euro uit.

In 2016 werd voor circa 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. ING denkt dat het totaalbedrag dat dit jaar aan vuurwerk wordt uitgegeven niet veel hoger zal zijn dan vorig jaar.

15.000 klachten…

Sinds donderdag de verloop van vuurwerk is begonnen, is het aantal klachten over vuurwerk omhooggeschoten. De teller van het Meldpunt Vuurwerkoverlast is vrijdag de 15.000 gepasseerd.

“Vooral donderdagavond liep het storm”, zegt initiatiefnemer/beroepsdrammer Arno Bonte, raadslid voor GroenLinks in Rotterdam. “De meldingen stroomden met honderden per uur binnen” De meeste klachten gaan over harde knallen. Een op de tien klachten gaat over vuurwerkstress bij huisdieren.

Het meldpunt ging op eerste kerstdag van start. Vorig jaar kwamen in totaal 48.000 meldingen binnen.

…toch vuurwerkfiles aan de Duitse grens

Nederlanders die in Duitsland vuurwerk gaan kopen, veroorzaken vrijdagmiddag vastlopend verkeer in de grensstreek bij Arnhem en Nijmegen. Het is in dat gebied ook druk door Duitsers die in Nederland een dagje gaan winkelen, aldus de VerkeersInformatieDienst VID.

Vrijdagmiddag stond er ruim 28 kilometer file aan weerszijden van de grens, onder meer op de snelweg A12 en de Duitse A3. Ook op plaatselijke en doorgaande regionale wegen stokt het verkeer. Vanuit het Duitse Kleef naar Nijmegen moeten terugkerende vuurwerkkopers rekening houden met minstens een half uur vertraging. Bij de Duitse supermarkten, die tot zeven uur geopend zijn, staan nog zeer lange rijen vuurwerkliefhebbers.

Volgens de VID is het vrijdag ook duidelijk drukker bij Bunde, net over de grens bij Groningen en bij Enschede. Zaterdag is het zowel in Nederland als in Duitsland de laatste dag dat vuurwerk mag worden verkocht en dan verwacht de verkeersdienst nog meer drukte in het grensgebied.

Lees ook

Groot TPO vuurwerk en andere tradities verbieden opinie-onderzoek

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.