TPOok!

 
avatar
   
Ondernemen & zzp

Zzp-hater Volkskrant werkt zelf met maarliefst 561 zzp’ers, heeft slechts 177 mensen in vaste dienst

Hypocrisie, het gaat vanzelf een keer pijn doen

Tags: ,

 

Lees ook: Volkskrant basht wéér zzp’ers, terwijl Volkskrant zélf veel zzp’ers inhuurt.

Lees ook: Aldus de Volkskrant, die op zaterdag voor meer dan 50% op onderbetaalde zzp’ers draait.

Lees ook: Socialistische werkhaatkrant Volkskrant maakt arbeiders bang voor overwerken.

Lees ook: Volkskrant herontdekt 1973 en start anti-winst, anti-vrijheidscampagne.

 

Onderstaande brief stuurde de Volkskrant-hoofdredacteur onlangs naar alle Volkskrant-zzp’ers:

 

“Beste Naam Medewerker,

Het jaar neigt ten einde. Als ik terugkijk, ben ik heel blij met de volle, creatieve krant en website die we dag in dag uit hebben gemaakt. Dat is voor een fors deel te danken aan freelancers als jij. Wist je dat we er 561 hebben? De Volkskrant is de Volkskrant niet zonder jullie bijdragen, die vaak gezichtsbepalend zijn. Dus hartelijk dank daarvoor!

Met de Volkskrant gaat het goed. De oplage is stabiel (296.232 exemplaren, print en digitaal), het aantal abonnementen is met 1 procent gegroeid. Maar wij ontkomen niet aan de digitale transformatie die zich bij alle kranten doet gelden: papier neemt 4 procent af, hybride abonnementen (digitaal met de zaterdagkrant op papier) stijgen met 11 procent.

Omdat die hybride abonnees minder betalen, hebben we iets op de rem moeten gaan staan met de kosten. We zullen eind 2018 vijf mensen minder in dienst hebben (van 182 naar 177 FTE). Het freelancebudget is juist iets hoger dan dit jaar. Onze uitgever houdt de financiën gezond, maar investeert gelukkig ook miljoenen in de digitale transformatie.

Zo gaan we ons online-aanbod in 2018 volledig vernieuwen: op de website en app nemen we afscheid van de nieuwslijst die ons op nu.nl doet lijken. In plaats daarvan proberen we de designrijkdom van de papieren krant digitaal te vertalen, zodat we niet alleen kwaliteitsjournalistiek brengen, maar er ook zo uit zien.

Er komt een nieuwe, strakkere betaalmuur en een laaggeprijsd digitaal abonnement waarmee we nieuwe lezers hopen binnen te halen. Daarnaast lanceren we een experimentele digitale editie voor tablet, die de krantenervaring (hij verschijnt ’s ochtends en je kunt hem uit krijgen) koppelt aan de voordelen van digitaal, dus helemaal up-to-date, met veel beeld en met video. De PDF-krant (replica van de papieren krant) blijft daarnaast bestaan voor mensen die traditioneler willen lezen.

Om dit alles te maken krijgen we nieuwe systemen en wordt de redactie anders georganiseerd. Het wordt voor ons dus een turbulent jaar, waarin we veel nieuwe dingen gaan maken. Ik verheug me daar op. Met jullie goede werk gaan we weer een bruisende Volkskrant maken. Want hoe we onszelf ook presenteren, op papier of digitaal, uiteindelijk tellen alleen kwaliteit en creativiteit.

Zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar!

Philippe Remarque”

 

Yvonne Hofs zal nu wel uit principe stoppen met werken bij de Volkskrant. Want je kan natuurlijk niet meewerken aan een krant waar steeds meer sprake is van ‘een wedloop naar de bodem‘ en waar ‘Amerikaanse toestanden’ inmiddels aan de orde van de dag zijn.

Toch Yvonne Hofs?

TOCH?

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.