TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Intermediairs van transacties overbodig door de komst van Blockchain

'Internationale transacties duur en traag omdat er veel intermediairs bij betrokken zijn'

 

Wereldwijd raken steeds meer mensen bekend met het briljante blockchain technologie. Volgens Bill Gates, uitvinder van Microsoft, heeft de blockchain technologie de capaciteit om een revolutionaire bijdrage te leveren aan de huidige transactie economie. Naar mate meer mensen de toegevoegde waarde hiervan inzien, zullen intermediairs van transacties, zoals de traditionele banken, steeds vaker als overbodig worden beschouwd. Voornamelijk organisaties die dagelijks te maken hebben met duizenden transacties zouden de blockchain technologie beter onder de loep moeten nemen en een serieuze overweging moeten maken om deze technologie te omarmen.

Waarom blockchain?

Een overboeking naar een land als de Filipijnen kost een gemiddelde Nederlander zo’n tientallen euro’s en duurt het meerdere dagen voordat het bedrag aankomt. De voornaamste reden voor deze langdurige en kostbare transactieproces, komt door het feit dat er veel intermediairs betrokken zijn bij een transactie. Met de uitermate slimme blockchain technologie wordt dit transactieprobleem geheel verholpen. De blockchain technologie kan worden gezien als een universeel grootboek met miljoenen regels aan code. Op het moment dat een organisatie een transactie uitvoert, wordt er een regel bijgevoegd aan het grootboek die gerelateerd moet zijn aan een voorafgaande regel. In tegenstelling tot andere databases, is blockchain decentraal en open voor iedereen. Men heeft door middel van deze technologie geen tussenpartijen, zoals overheden en notarissen, nodig om haar geld veilig op te bergen en transacties uit te voeren. Door blockchain als transactiemiddel te gebruiken, kunnen organisaties zelfstandig binnen enkele minuten (internationale) transacties uitvoeren zonder medewerking van een tussenpersoon. Deze disruptieve innovatie verlaagt de mate van relevantie van de transactiekostentheorie voor de toekomst, doordat transacties niet worden beheert door een partij of instelling. Een organisatie die dagelijks duizenden transacties de deur uit doet kan door middel van deze technologie zowel veel tijd als geld besparen.

Decentrale database, is dat wel veilig?

Uiteraard zullen mensen zich afvragen; “Kan ik een technologie met zulke grote verantwoordelijkheid vertrouwen die niet beheerd wordt door een partij of instelling?” Het antwoord daarop is eenvoudig, namelijk dat blockchain, met haar decentrale positie en miljoenen codes, vele male betrouwbaarder is dan elke database die we heden ten dage kennen. Een centraal afgesloten database huisvest vele complicaties. Het sluit bijvoorbeeld niet gemakkelijk aan op andere systemen, zonder de veiligheid op het spel te zetten. In tegenstelling tot deze databases, wordt de blockchain niet beheerd door één partij maar is het wereldwijd toegankelijk voor iedereen. Intermediairs, zoals organisaties en overheden, worden in de huidige transactiekostentheorie gezien als partijen die transacties moeten controleren en ervoor moeten zorgen dat het bedrag veilig en onaangetast bij het juiste adres geleverd wordt. De technologie van blockchain bewijst dat hiervoor geen centrale partij nodig is en dat internationale transactieverkeer volledig geautomatiseerd kan worden. Het is voor een hacker onmogelijk om het blockchain grootboek te hacken, omdat de hacker elke code in het grootboek af moet gaan en dit simpelweg niet te realiseren is. Op basis van deze informatie kan een rationeel persoon zich afvragen; “Waarom is deze efficiënte manier van transacties uitvoeren nog niet universeel geadopteerd”?

De toekomst van Intermediairs

De relevantie van intermediairs, zoals de traditionele banken en notarissen, zal door de komst van de blockchain technologie in de toekomst aanzienlijk kleiner geworden. De blockchain technologie bewijst dat een transactie noch duur noch tijdrovend hoeft te zijn. Voornamelijk organisaties, maar ook particulieren, zouden deze technologie als uitgangspunt moeten nemen voor het uitvoeren van transacties. Echter blijft de kernvraag bij deze stelling: “Hoelang gaat het duren voordat organisaties overtuigd zijn van de vele voordelen die blockchain technologie met zich meebrengt?”. De tijd zal het leren.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.