TPOok!

 
Opinie

Bitcoin, het geld van de toekomst

Of een bubbel die op knappen staat?

Tags: ,

Voor vele mensen is de wereld van de cryptocurrency een nieuwe, niet begrijpbare wereld. In deze wereld waar bitcoin middenin zit, draait alles om de blockchain en het vertrouwen in elkaar. Bitcoin is een vorm van online geld die in 2008 is geïntroduceerd. Er is geen bank of instantie die toeziet op de transacties van de bitcoin. Alle transacties worden bijgehouden in de zogeheten blockchain waarbij een netwerk van computers allemaal dezelfde kopie van de transacties bezit en openbaar maakt. Hierdoor zegt men dat het niet noodzakelijk is dat een bank of instantie toeziet op de transacties. Veel ICT’ers zien daardoor, samen met de snelle waardestijging, de bitcoin als toekomstig betaalmiddel, maar is dat terecht?

Ten eerste maken criminelen misbruik van het feit dat het betaalmiddel lastig te traceren is wanneer men bitcoins in een zogenaamde mixer gooit. Van een groep criminelen gooit iedereen een x aantal bitcoin in een mixer die dan de bitcoins weer verdeeld onder de criminelen waardoor het niet meer te traceren is van wie de oorspronkelijke bitcoin is. Ook wordt bitcoin als losgeld gebruikt, omdat niet te traceren is wie er wat overmaakt.

‘Lastig om de bitcoin als een volwaardige valuta te zien’

Daarnaast zien veel deskundige bitcoin als een bubbel. In 1634 kochten mensen massaal tulpenbollen met als gedachte dat deze bollen later voor veel meer geld verkocht werden. In 2000 investeerde mensen massaal in Word Online. En in beide gevallen daalde de waarde tot bijna 0. Het is aannemelijk dat dit fenomeen zich zal herhalen bij de bitcoin, omdat de bitcoin waarde dezelfde waardegrafieken vertoont.

Verder kunnen er slechts 21 miljoen bitcoins gemaakt worden. Dit komt door de complexe algoritmes die achter de bitcoin zitten. Het wordt hierdoor lastig om de bitcoin als een volwaardige valuta te zien. In het verleden is eens te meer gebleken dat de goudstandaard, die vergelijkbaar is met de bitcoin, ook de economie in de weg zat. In deze goudstandaard konden banken enkel geld bijdrukken wanneer er voldoende goud op voorraad was. Hierdoor kunnen de behoeftes van de samenleving niet worden voorzien en zal de economie omtrent inflatie en kredietverlening niet meer gereguleerd kunnen worden. Ook zorgt het beperkte aantal bitcoins voor een sterke fluctuatie in de prijs.

Daarentegen focussen handelaren zich op de korte termijn handel van bitcoins. Hiermee is het te vergelijken met het handelen in aandelen. Maar als betaalmiddel wordt het nog niet veel gebruikt. Momenteel kan de consument alleen betalen met de Bitcoin bij bekende bedrijven als Subway en Microsoft, verder kan men er enkel mee betalen in B2B markten.

De wet van Moore

Bitcoin investeerder en deskundige Dennis Porto beweert dat bitcoin in 2021 een grens bereikt van 100.000 dollar. Hierbij stelt Porto een belangrijk voorwaarde namelijk; dat de bitcoin zich blijft houden aan de gouden regel namelijk; de wet van Moore. De wet van Moore stelt dat het aantal schakelingen op een chip door de technologische ontwikkelingen elke twee jaar verdubbelt. Normaal gesproken is deze wet van toepassing op rekenkracht of technologie. Porto stelt dat bitcoin zich houdt aan een variant van deze wet waarbij de waarde van de munt iedere 8 maanden verdubbelt. Deze inconsistentie van waardefluctuatie maakt het heel risicovol om de bitcoin als vast betaalmiddel de samenleving in te roepen.

Concluderend is de bitcoin een interessante tijdelijke belegging, maar zal deze zich nooit kunnen vestigen als een gebruikelijke betaalmiddel. Hiervoor heerst er nog een te grote vorm van informatieasymmetrie over de risico’s en de afkomst van het geld en het koersverloop.

 

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.