TPOok!

 
avatar
   
Portemonnee

Verrassend: rijke mensen omzeilen massaal rijkemensenbelasting

Morgen in het nieuws: sneeuw is wit en komkommers zijn groen

Tags: ,

Vermogende particulieren maken massaal gebruik van een nieuwe route om belasting te besparen en anoniem te blijven. Via een zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen zij de belasting op vermogen, schrijft Trouw donderdag. Door deze constructie zijn zij eveneens niet terug te vinden in het openbare Handelsregister. Daarmee anticiperen de rijken alvast op aanstaande wetgeving die anonimiteit juist moet tegengaan.

Een fonds voor gemene rekening is vergelijkbaar met een vennootschap, waarbij een aantal mensen hun geld bij elkaar leggen en een beheerder aanstellen. Zo’n fonds is aantrekkelijk omdat het is vrijgesteld van vermogensbelasting in box 3.

In plaats daarvan wordt, afhankelijk van mogelijke vrijstellingen, 25 of 40 procent belasting betaald. Dat kan veel geld schelen: vermogensbelasting wordt geheven over een fictief rendement, terwijl bij een fonds alleen over de werkelijke inkomsten belasting is verschuldigd. Vanwege de lage rentestand op dit moment, scheelt het veel geld.

De Belastingdienst bevestigt de trend in Trouw. Dit jaar zijn al honderden aanvragen voor dergelijke fondsen binnengekomen. Dat is veel meer dan het aantal aanvragen die “over de afgelopen paar jaar in totaal rond de honderd liggen”, aldus de Belastingdienst

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.