TPOok!

 
Opinie

Nieuwe cijfers arbeidsparticipatie van vrouwen: nog steeds bedroevend laag

Maar klaag nog wat meer over 'loonkloof' en 'glazen plafond' anders

Verse cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Trouw over de arbeidsparticipatie van vrouwen. Eerst het goede nieuws: die is gestegen! Voor het eerst is het aantal werkende vrouwen het miljoen gepasseerd. Well done dames.

Dan de treurige maar onvermijdelijke relativering. Tien jaar geleden werkten 900.000 vrouwen fulltime. Maar omdat de bevolking is gegroeid, is het percentage fulltime werkende vrouwen al tien jaar stabiel op 25% van alle werkende vrouwen. Dit tegenover 75 % van de werkende mannen.

Dus: in Nederland werkt van alle werkende vrouwen (huisvrouwen en niet-werkenden dus niet eens meegeteld!) slechts 25% fulltime.

Kijken we even naar de schier eindeloze jammerklachten over glazen plafonds en loonkloven, dan kunnen we dus concluderen dat er een betere oplossing bestaat dan vrouwenquota: vrouwen moeten meer werken. De cijfers laten verder nog zien dat de arbeidsparticipatie onder jonge, hoogopgeleide vrouwen het hoogst is, maar dat het aantal werkuren daalt zodra er kinderen komen.

GOH!

Dus vrouwen werken nauwelijks fulltime, kiezen ervoor om thuis te gaan zitten met kinderen en dreinen desondanks om 50/50 bezetting van aantrekkelijke (top)functies en quota. Morgen in het nieuws: van regen word je nat. Vuur is heet. En met 190 km/u tegen een betonnen muur knallen zonder helm op is toch minder goed voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.