TPOok!

 
Opinie

Bonusquote – Annemarie van Gaal wil steuntrekkers inzetten om stroom op te wekken

Bijverdienen door lekker te sporten, win-win

Telegraaf-columniste Annemarie van Gaal is niet voor niets rijk, beroemd en succesvol: de zakenvrouw is beslist niet bang om out of haar box te denken als het gaat om creatieve oplossingen op het zakelijke en sociaal-economische vlak.

In een lange bespiegeling op (bijstands-)uitkeringen, bijverdienen en de regeltjeswirwar rond toeslagen oppert zij en passant een buitengewoon praktisch, gezond en simpel uitvoerbaar idee om bijstandsgerechtigden fysiek actief te laten worden in ruil voor een kleine beloning in natura: stroom. La Gaal:

Wat je ook zou kunnen doen in plaats van de belofte om niet te korten op de uitkering, is om het geld dat daarmee gemoeid is op een andere manier in te zetten. Daar heb ik ook wel een idee voor. Stel dat iedere gemeente die met dit experiment meedoet, een sportschool zou openen met de nieuwste apparaten en de beste sportbegeleiding. In deze sportschool kunnen dan alle langdurig bijstandsgerechtigden uit de gemeente gratis sporten.

En nu komt het: op die apparaten wordt per persoon bijgehouden hoeveel kilowattuur je verbruikt door te fietsen, roeien of trappen. De hoeveelheid kilowattuur die de bijstandsgerechtigde bij elkaar sport, wordt door de gemeente symbolisch vertienvoudigd en daarmee kan de bijstandsgerechtigde de kosten van zijn of haar eigen energierekening bij elkaar sporten. Als de bijstandsgerechtigden voldoende kilowattuur bij elkaar hebben gesport, kunnen ze hun energierekening inleveren die meteen aan de balie overgemaakt wordt aan het energiebedrijf.

De bijvangst is dat de bijstandsgerechtigden aan hun eigen conditie gaan werken en fit worden. Natuurlijk met de aanmoediging dat ze hun energierekening kunnen verdienen, maar hopelijk zullen ze gaandeweg ook hun eigen lichaam zien veranderen en voelen dat ze sterker in het leven staan.

Dit idee heeft als bijkomend voordeel dat er minder overgewicht zal zijn onder langdurig bijstandsgerechtigden en dat zij gaandeweg gezonder en bewuster zullen gaan leven. Dat zorgt niet alleen voor een beter zelfbeeld, maar scheelt ook zorgkosten. Dus wellicht willen de zorgverzekeraars ook wel bijdragen aan dit experiment. Een goede, succesvolle toekomst met een betaalde baan ligt dan binnen handbereik. Zoals het hoort. Een win-win-win situatie lijkt me. Maar ja, zoals ik al zei, ik ben Jetta Klijnsma niet.

Geen speld tussen te krijgen, maarja, veel beroeps-uitkeringstrekkers vinden een tegenprestatie voor een uitkering fascisme, controles superkwetsend en sollicitatieplicht inhumaan, dus vermoedelijk kan dit plan op weinig steun (pun lame but intended) rekenen bij de meeste bijstandsgerechtigden. Of bij Jetta Klijnsma.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.