TPOok!

 
avatar
   
Opinie

‘De Europese Commissie beschikt over ons pensioengeld, komt Macron dat opeisen?’

Europese transferunie en ons pensioengeld

Vorig jaar om deze tijd overviel staatssecretaris Jetta Klijnsma de Tweede Kamer met de nieuwe Europese pensioenrichtlijn. Binnen vierentwintig uur moest deze wel of niet goedgekeurd worden.

PvdA, VVD, D66 en GroenLinks tekenden vrijwel ongezien bij het kruisje. Het CDA, bij monde van Pieter Omtzigt, was mordicus tegen. Deze Europese pensioenrichtlijn zet namelijk de deur open voor de Europese Commissie om “maatregelen te kunnen treffen ten aanzien van Europese pensioengelden indien zij dit nodig acht”, aldus lid 60 van de richtlijn.

Al ons pensioengeld valt onder de richtlijn

In tegenstelling tot het Duitse pensioengeld valt het Nederlandse pensioengeld van 1400 miljard euro volledig onder de nieuwe Europese pensioenrichtlijn. Van verschillende kanten werd ten stelligste beweerd, dat het echt niet zo’n vaart zou lopen met de invloed van Europa op ons pensioengeld.

Maar toen werd Macron president van Frankrijk. Bevlogen kondigde hij hervormingsplannen aan voor Frankrijk. Minder overheid, flexibele arbeidsmarkt, lagere overheidsschuld. Tegelijk presenteerde hij een wensenlijst voor de “verdieping van de eurozone”. Macron wil voor de eurozone een eigen parlement, begroting en minister van Financiën. Maar bovenal wil Macron een Europese transferunie. Een unie waarin rijke Europese landen de armere financieel zullen bij springen als deze dat nodig hebben.

Franse hervormingen van ons pensioengeld

Nou gaat politiek over belangen, dus ook Franse belangen. Het lijkt er dan ook sterk op, dat president Macron de Franse hervormingen koppelt aan de transferunie, die met allerlei fondsen geldstromen van Noord naar Zuid sluist. Dus landen als Nederland en Duitsland gaan de Franse hervormingen financieren als het aan Macron ligt. Hij noemt dat “solidariteit”.

De Europese Commissie heeft al laten weten Macrons voorstellen te zullen omarmen. Zelfs de jarenlange Duitse scepsis begint te verwateren. Dit alles als “sprong voorwaarts” ter verdieping van de Europese integratie.
Met deze beoogde Europese transferunie komt ook het Nederlandse pensioengeld weer in beeld. Door middel van de nieuwe Europese pensioenrichtlijn heeft de Europese Commissie zich al toegang tot dit pensioengeld verschaft. Is het dan ondenkbaar, dat de Commissie een Frans beroep op dit pensioenfonds in het kader van de transferunie zal honoreren? Of zoals Commissievoorzitter Juncker ooit in een ander verband zei:”We kunnen niet weigeren, het is Frankrijk hè”.

Voorlopig zijn het nog maar plannen, maar als zelfs de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegt er niets meer tegen te kunnen doen, dan mag de Nederlandse pensioengerechtigde zijn hart gaan vast houden.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.