Portemonnee

Turkije bevriest banktegoeden Gülenbank, Nederlandse Turken kunnen niet bij hun geld

01-04-2017 10:49

De Turkse overheid blokkeert de Turkse bankrekeningen van Nederlandse burgers. Het gaat vooral om rekeningen van Bank Asya, een bank die werd opgericht door de Gülenbeweging, meldt Trouw.

President Erdogan houdt de Gülenbeweging verantwoordelijk voor de mislukte coup van 15 juli vorig jaar en daarom verdenkt hij mensen met een rekening bij Bank Asya van het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Bank Asya bevestigt dat rekeningen zijn geblokkeerd. Direct na de couppoging werden de activiteiten van de bank opgeschort en later overgenomen door een Turks staatsfonds. Mensen die er een rekening hadden worden vervolgd in Turkije en kunnen niet meer bij hun geld.

Ook Turken in Nederland kunnen niet meer bij hun geld.

Nederlandse Turken die bij het consulaat om steun vragen, krijgen nul op het rekest. Trouw schrijft over een Turks-Nederlands gezin met 31.000 euro op een Bank Asya-rekening:

Maar het consulaat weigerde een machtiging te verstrekken vanwege ‘orders uit Turkije’. De twee kregen daarnaast het advies goed na te denken of zij hun familie in Turkije wel in verband wilden brengen met de omstreden bank.

(ANP/TPO)