Economie

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil Gerrit Zalm niet opvolgen als baas van ABN Amro

25-09-2016 10:53

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil Gerrit Zalm niet opvolgen als topman van ABN Amro. Dat zij hij vanochtend in WNL Op Zondag op staatszender NPO 1. “Ik wil het niet. Ik heb me kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer, dus ik ga het niet doen. Ik ben nu met andere dingen bezig.”

Het salaris van de nieuwe topman zal volgens de minister overigens niet veel afwijken van wat Zalm nu verdient. “Laat ik voorop stellen dat dat voorbehouden is aan de Raad van Commissarissen van de bank. Maar de aandeelhouder heeft natuurlijk wel een zwaarwegend advies. Het zal niet veel afwijken van wat Zalm nu verdient”, aldus Dijsselbloem.

Op de vraag of hij niet gaat proberen de beloning naar beneden te krijgen antwoordde de minister van Financiën: “Dat ligt aan de persoon. Het gaat om de prijskwaliteit verhouding. Als er een gekwalificeerd iemand langskomt die ik voor 500.000 euro binnen kan halen dan zal ik dat zeker doen ja.”

“De beloningen van de bestuurders zijn al teruggebracht, en bovendien krijgen ze geen bonus. Het gaat hier om echt grote bedrijven. NS, Schiphol, TenneT, GasUnie. Dat zijn de grootste bedrijven van Nederland. Ik wil daar goede mensen voor krijgen. En dan moet ik helaas wel concurreren met CEO’s van het bedrijfsleven. Met een ministerssalaris had ik de mensen die er nu zitten niet gekregen.”