Ondernemen & zzp

Voorwaarden uitgevers voor freelancers zijn in strijd met de wet

08-07-2016 12:04

De nieuwe freelancevoorwaarden die uitgeversconcern De Persgroep haar freelancers wil laten tekenen zijn in strijd met de wet. Dat ontdekte Villamedia gisteren. In de nieuwe voorwaarden worden eventuele boetes en naheffingen, die volgen wanneer de belastingdienst toch een arbeidsrelatie vaststelt, geheel afgewenteld op de freelancer. Loonheffingen die achteraf worden opgelegd mogen wel worden doorbelast naar de opdrachtnemer, maar boetes en naheffingen van premies voor werknemersverzekeringen niet. Naast de persgroep gaan ook uitgevers Hearst en G+J Custom Content de fout in, zo meldt Villamedia vandaag.

Overtreden verhaalverbod is strafbaar

Deze manier van afwentelen is in strijd met de Wet Financiering Sociale Verzekeringen. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher reageerde op Twitter op de voorwaarden, en wijst er op dat overtreding van de wet strafbaar is. De Persgroep heeft inmiddels aangegeven de voorwaarden aan te gaan passen. Uitgever Hearst gaat overleggen met het legal team.

De wet is juist bedoeld om eventuele naheffingen bij een geconstateerde arbeidsrelatie te verdelen over opdrachtgever en -nemer. Veel bedrijven maken zich grote zorgen om de mogelijkheid dat ze achteraf toch heffingen moeten betalen voor de zzp’ers die ze inhuren.