Economie

De Nederlandsche Bank zoekt graaiers om toezicht te houden op graaiers

05-07-2016 16:52

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiele Markten (AFM) houden toezicht op de financiele wereld, waaronder de banken. De top van beide instellingen wil meer salaris omdat de salarissen van de door hen gecontroleerde bankiers aanzienlijk hoger zijn. Daarmee geven zij er blijk van niets te hebben geleerd van de bankencrisis. Tevens verspelen zij hun geloofwaardigheid als toezichthouder.

Salarissen toezichthouders

Na jarenlange discussie is het salaris van de minister-president (de “Balkenende norm”) nu het maximum dat verdiend mag worden in de publieke en semi-publieke sector. De hoogte van deze norm is nu ongeveer 180.000 euro. In slechts een beperkt aantal gevallen mag hiervan worden afgeweken.

Omdat de toezichthouders op de banken, DNB en AFM, publieke instellingen zijn, zijn hun salarissen in principe onderworpen aan de 180.000 euro norm. In de praktijk geldt voor de meeste van hen een uitzondering.

Salarissen topbankiers

De salarissen van de topbankiers zijn al decennia extreem hoog. Dit werd extra schrijnend toen tijdens de bankencrisis van 2008 de Nederlandse overheid de banken overeind moest houden met belastinggeld. ABN-AMRO en SNS Bank werden overgenomen door de staat, terwijl ING en AEGON dankzij massieve staatssteun konden blijven bestaan. Daarnaast genieten banken het door de staat gegeven privilege om geld te creëren. Normale bedrijven genieten dit voorrecht niet. Verder zijn de grote banken “systeembanken”, wat wil zeggen dat ze te groot zijn om om te vallen. Als het dus mis gaat met een grote bank, dan zal uiteindelijk, nadat aandeelhouders en obligatiehouders zijn aangeslagen, de overheid deze bank redden met belastinggeld.

Op alle mogelijke manieren worden grote banken dus door de overheid op de been gehouden. Het zou dus logisch zijn als de salarissen in deze bedrijfstak ook onderworpen zouden zijn aan het plafond van 180.000 euro per jaar. Ondanks alle staatssteun zijn de topsalarissen in de bankenwereld echter nog steeds exorbitant hoog. De politiek heeft in de nasleep van de bankencrisis deze salarissen niet willen aanpakken. Dat valt niet uit te leggen aan het publiek.

Geloofwaardigheid toezichthouders in het geding

De salarissen van de toezichthouders DNB en AFM zijn dus inderdaad veel lager dan die van de bankiers. Dit verschil moet niet, zoals DNB en AFM willen, worden weggewerkt door de salarissen van de toezichthouders te verhogen, maar door de salarissen van de bankiers drastisch te verlagen tot onder de 180.000 euro norm.

Juist AFM en DNB moeten het goede voorbeeld geven. Juist zíj moeten ervoor waken dat de gekte niet terugkeert in de bankensector. Door zelf deel te willen uitmaken van diezelfde bankensector met hun privileges diskwalificeren AFM en DNB zich als betrouwbare toezichthouders. Graaiers, die graaiers controleren, zijn niet geloofwaardig.