Portemonnee

10.000 miljonairs verlieten in 2015 Frankrijk uit angst voor islamitisch geweld

01-04-2016 14:42

Screen Shot 2016-04-01 at 14.37.32 Screen Shot 2016-04-01 at 14.37.12

 

Maarliefst 10.000 miljonairs zijn in 2015 weggegaan uit Frankrijk om zich te vestigen in een land met betere perspectieven, met name Australië, Canada, UK en Israel. De angst voor islamitisch geweld en een toenemend gebrek aan mogelijkheden voor ondernemen danwel succesvol zijn worden genoemd als belangrijkste oorzaken. Dit staat in het rapport Millionaire Migration 2015 (pdf), opgesteld door New World Wealth, dat in maart van dit jaar uitkwam.

De meeste Franse miljonairs woonden in Parijs. Deze stad werd in 2015 maarliefst 7000 miljonairs armer. Dat is zes procent van het totale aantal miljonairs.

Overigens vertrokken de meeste miljonairs uit Griekenland, en dan met name uit Athene. Die stad werd in 2015 9 procent miljonairs armer.

België, Duitsland, Zweden

Parijs en Frankrijk zijn niet de enige plekken waar miljonairs weggaan uit angst voor religieus of raciaal geweld. Ook de miljonairs die vertrokken uit Chicago gaven als reden ‘raciale spanningen’ aan om te verkassen.

De opstellers van het rapport schrijven te verwachten dat de komende tien jaar nog veel meer miljonairs uit Frankrijk zullen vertrekken door de risico’s op islamitische aanslagen. Ook denken ze dat uit landen als België, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk meer miljonairs zullen weggaan uit angst voor islamitisch geweld.

Voorhoede

Het verlies van miljonairs is voor elk land en elke stad een probleem. Miljonairs zijn ook vaak degenen die dankij hun bedrijf banen creëren. Verder drukt het vertrek van miljonairs op het inkomen van een stad en is het tevens een brain drain omdat met de miljonairs ook de kennis van de miljonairs verloren gaat.

Interessant is dat miljonairs worden gezien als voorhoede van emigratiegolven. Omdat miljonairs de middelen hebben om te vertrekken, en dus de eersten zijn die vertrekken als het slecht gaat, wordt de leegloop van miljonairs gezien als een slecht teken.