Portemonnee

Elke maand 176,46 euro extra op uw rekening, het zou zomaar kunnen

03-03-2016 19:24

Elke maand 176,46 euro op uw bankrekening bijgeschreven krijgen, gratis. Voor een tweepersoonshuishouden is dat 352,92 euro per maand, en dat tot maart 2017. Een sprookje? Nou nee, het ondenkbare wordt namelijk denkbaar. Lees even mee.

Sinds eind 2009 hebben we in Europa een eurocrisis. Voornamelijk Zuid-Europese landen konden hun schulden niet meer zelfstandig financieren en waren afhankelijk van Europese noodfondsen. Griekenland met een schuld van 350 miljard euro en de bevolking aan de bedelstaf, is het meest aansprekende voorbeeld. Maar ook in de andere eurolanden waren bezuinigingen niet van de lucht. Dat merken wij in Nederland nog dagelijks.

Het pokerspel van Mario Draghi

Ook de economie wil maar mondjesmaat aantrekken met een bescheiden en wankele groei die voornamelijk te danken is aan goedkope grondstoffenprijzen zoals olie, en de lage koers van de euro, altijd goed voor de export. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), is al sinds 2008 bezig de economie te stimuleren, voornamelijk door de rente te verlagen. Van 4,65 procent in 2008 naar 0,050 procent nu. Banken die bij de ECB geld willen stallen moeten zelfs een negatieve rente betalen, zo ook enkele banken in Duitsland die spaarders in sommige gevallen een negatieve rente berekenen. Om kort te gaan geld is gratis en spaargeld levert niets meer op.

Die renteverlagingen zijn door de ECB telkens verdedigd met het argument dat banken goedkoop kunnen lenen zodat ze dat geld aan het bedrijfsleven kunnen uitlenen om de economie te stimuleren. Een ander argument is dat de inflatie te laag is, waardoor de consument zijn aankopen uitstelt en wacht tot het nog goedkoper wordt, slecht voor de economie.

Quantitative Easing

Maar eigenlijk is dat een kulverhaal. Consumenten blijven niet eindeloos aankopen uitstellen. Het gaat de ECB erom dat door de lage inflatie de schulden van banken, overheden, bedrijven en particulieren niet afnemen. Is de inflatie 2 procent, het streefgetal van de ECB, dan worden schulden elk jaar 2 procent minder. Met 0,5 procent inflatie nemen die schulden nauwelijks af.

Om de economie nog meer proberen te stimuleren heeft de ECB vorig jaar besloten leningen op te kopen, de zogenaamde Quantitative Easing (QE). Die aankoopbedragen zijn niet misselijk: 60 miljard euro per maand tot een totaalbedrag van 1,14 biljoen euro in maart 2017. Wat de ECB doet is dus gewoon geld bijdrukken en dat via de banken proberen de economie in te pompen. Helaas QE heeft tot nu toe niet gewerkt. Mario Draghi heeft het pokerspel verloren. De enigen die profiteerden waren de aandelenbeurzen.

ECB ten einde raad

Terug naar uw 176,46 euro. Bij de ECB zijn ze inmiddels ten einde raad. Alle beschikbare middelen om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen zijn nagenoeg uitgeput. En ja, het ondenkbare wordt dan denkbaar. In plaats van die 60 miljard via de banken de economie in laten stromen, is het zinvoller om die 60 miljard euro direct aan de inwoners van de eurozone te geven. Per persoon zou dat 176,46 euro zijn.

Gevolg? De meeste consumenten gaan dat maandelijkse bedrag direct uitgeven. De economie krijgt een enorme boost. Goed, een gedeelte van dat geld vloeit weg naar China, waar veel consumentenproducten vandaan komen, maar dat gebeurt ook op de conventionele manier bij hogere consumptie. Enkelen zullen dat geld beleggen, maar dat is een kleine minderheid.

In alle ernst, u lijkt dit allemaal ondenkbaar? In 2008 kon niemand zich voorstellen dat acht jaar later geld nagenoeg gratis zou zijn. En als je gezegd zou hebben dat tussen 2014 en 2017 onze degelijke en beloofde waardevaste pensioenen gekort zouden worden, zou je voor gek zijn verklaard.Toch zijn beide gebeurd. Alles is dus mogelijk.

Gratis geld, geen nieuw idee

Dat idee van gratis geld bestaat al sinds 1969. De Amerikaanse econoom Milton Friedman zag het toen als een manier om de economie aan te zwengelen. Hij noemde dat geld overigens Helikoptergeld. Geld dat uit een helikopter over de mensen wordt uitgestrooid.

Nu alle middelen zijn uitgeput schijnt de ECB achter de schermen deze maatregel niet uit te sluiten. Het zou in februari 2016 op de bestuursagenda hebben gestaan. Eigenlijk is het ook logisch want waarom het geld via de banken en bedrijven de economie in laten stromen als het ook rechtstreeks kan? Wel zo efficiƫnt en plezierig.

Dus niet schrikken wanneer er plotseling extra geld op uw rekening staat. U was gewaarschuwd.