Business

Voorzitter VNO-NCW verdiende in stilte miljoen aan vakcollege

27-02-2016 10:10

De voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer,  verdiende samen met drie zakenpartners ieder een miljoen aan het Vakcollege. Dat meldt het NRC vandaag. Het Vakcollege is een ‘vernieuwend model voor technisch middelbaar onderwijs’, dat mede met belastinggeld is opgezet. Het vakcollege werd verkocht aan detacheerder USG, die het na tegenvallende resultaten probeerde te verkopen aan het ministerie van Onderwijs. Voor die verkoop lobbyden De Boer en zijn zakenpartner Hans Kamps, die daarbij verzwegen ze dat USG had beloofd hen bij een verkoop te belonen, weet de krant verder.

Op het moment van lobbyen was De Boer nog geen voorzitter van VNO-NCW. Hij stond aandelen af toen hij dat wel werd, maar notarieel werd vastgelegd dat hij wel zou meedelen in een eventuele winst.

‘Niet in stilte’

In een reactie tegenover NRC laat De Boer weten niet in stilte gehandeld te hebben, hij stelt verder dat scholen hebben geweten van de aandelentransactie.

Vandaag laat VNO-NCW verder weten dat het om een ‘normale privaatrechtelijke transactie’ is gegaan. De Boer: “Toen het initiatief groter werd en meer investeringen vereiste, hebben wij de aandelen verkocht aan USG People, een beursgenoteerde onderneming. De eigenaren ontvingen hiervoor elk 1 miljoen euro”. Uiteindelijk is de formule van het Vakcollege ‘om niet’ overgedragen aan de overheid.