Doneer aan TPO
 

Nederlandse economie gegroeid in tweede kwartaal

Ondanks krimp aardgasproductie

Door: , 9:58, 14 augustus 2015

Ondanks krimp aardgasproductie

Ook met de tegenvallende aardgasproductie, de kraan werd aangedraaid, is de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Export, investeringen en consumptie van gezinnen leveren een positieve bijdrage. De groei bedroeg in totaal 0,1 procent, ten opzichte van een kwartaal eerder, zo weet het CBS. Het groeicijfer is gebaseerd op een eerste berekening met de gegevens die nu beschikbaar zijn.

Terug op niveau van voor de crisis

Door het verder dichtdraaien van de gaskraan, om Groningen terwille te zijn, daalde de export van gas, terwijl de invoer van gas steeg.

Dat gaseffect doet niets af aan het positieve onderliggende economische beeld waarover CBS eerder dit jaar berichtte. De economie is nagenoeg terug op het niveau van voor de crisis die in 2008 uitbrak.

Verder meldt het CBS: “Volgens de eerste berekening was de Nederlandse economie in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2014. Deze groei is toe te schrijven aan meer export, hogere investeringen en meer consumptie door consumenten.”

 
Tags: ,
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace