Doek valt voor Lunchroom Otten

20-02-2014 14:48

De familie Otten bleef tot het laatste moment strijden, maar het doek is nu definitief gevallen voor Lunchroom Otten in Den Haag. De Haagse Markt gaat op de schop, en na de herinrichting is er definitief geen plaats meer voor de 75 jaar oude familiezaak. De rechter gaf gisteren de gemeente op alle punten gelijk. ThePostOnline sprak met Michel Schneider, de schoonzoon van eigenaar Herman Otten – inmiddels ontpopt tot woordvoerder van de familie – en Corine van den Houten, die zich belangeloos inzette voor het behoud van de zaak.

Uitspraak komt keihard aan

De beslissing komt keihard aan bij de familie Otten: “Dit betekent voor ons definitief een faillissement. 25 februari moeten we weg zijn, op de veertigste verjaardag van mijn vrouw, dat is heel pijnlijk. En de gemeente heeft bij monde van de advocaat heel duidelijk gemaakt dat we niet meer hoeven te hopen op een terugkeer. Misschien komt er wel een KFC terug, die kunnen dan ook gelijk onderhands vijf jaar huur vooruitbetalen. Ideaal joh.”

Achteraf gezien had Lunchroom Otten weinig kans op succes in de zaak, beseft ook Schneider: “Ik zit vandaag al uren op mijn computer te lezen over dat Masterplan Lijn 11 van de gemeente Den Haag. Daar moet gewoon alles voor wijken. Dat willen de ambtenaren op hun CV hebben, daar zijn niet alleen wij de dupe van. Ze zijn bijvoorbeeld ook een compleet appartementencomplex aan het onteigenen om ruimte te maken voor die plannen.”

Enorme strop

Met de sluiting van Lunchroom Otten verliezen in één klap vier gezinnen hun inkomstenbron. Schneider richt zich nu vooral op de situatie na de sluiting: “Vanavond spreken Herman en ik tijdens de gemeenteraadsvergadering. Daar zullen wel meer marktkooplui spreken, die wilden gisteren tijdens de rechtszaak ook al spreken, maar dat mag natuurlijk niet. Wij willen nu gecompenseerd worden voor de schade die we lijden door het handelen van de gemeente.”

Die schade is aanzienlijk, omdat alle kosten door de rechter bij de familie Otten zijn neergelegd: “We moeten de proceskosten betalen, maar ook de kosten voor het slopen van het gebouw. Ik heb nog geen idee hoe hoog dat bedrag is. Wij kunnen het niet zelf slopen, dus we zullen de rekening moeten afwachten.”

Herman Otten start daarnaast een procedure waarmee hij een deel van zijn verlies wil verhalen op de gemeente: “Sinds 2007 weet de gemeente al dat ze de Haagse Markt willen herinrichten, en ook dat wij daarvoor moeten wijken. Sinds dat jaar hebben we veel investeringen gedaan, die we nu kwijt zijn. Als ze ons toen al gewaarschuwd hadden, hadden een hoop kosten bespaard kunnen worden. Die kosten proberen we te verhalen nu.”

“Nog nooit beroep gedaan op sociale voorzieningen”

Schneider weet dat er financieel zware tijden aankomen voor de familie: “Ik moet straks toch aankloppen bij de sociale dienst om een plan voor ons te maken. Wij zijn ondernemers, we hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering. We weten verder ook helemaal niet hoe dat werkt. Wij hebben nog nooit een beroep gedaan op sociale voorzieningen, ik werk al sinds mijn zestiende elke dag voor mijn geld, net als iedereen bij ons in de familie.”

Strijdbaar

Ondanks alles blijft de familie Otten strijdbaar: “Weet je wat het is, wij zitten al langer in Den Haag dan de burgemeester en wethouder bij elkaar, en we zullen er ook nog zitten als zij weer weg zijn. Mijn schoonvader is alweer verder aan het kijken waar we ons volgende project kunnen beginnen. Misschien is het ook wel goed dat we de Haagse Markt verlaten, met de voorwaarden na de herinrichting is je zaak in feite eigendom van de gemeente, moet je dat willen? Een faillissement biedt ook weer nieuwe kansen.”

Corine van den Houten, die zich fanatiek inzette voor het behoud van de lunchroom met #TeamOtten, is teleugesteld in de gemeente Den Haag, maar heeft vertrouwen in de veerkracht van de familie Otten:

“Ik vraag me ernstig af of Den Haag zich realiseert wat deze beslissing echt betekent voor de familie Otten. Gelukkig zijn ze strijdbaar en ik heb vertrouwen in de ondernemingsgeest van de familie. Het zou de gemeente overigens sieren om een schadevergoeding alsnog in welwillende overweging te nemen. Uitgaande van empathisch vermogen dan. Dat wel.”

Daarbij put Schneider ook hoop uit alle media-aandacht: “Die jongens van SBS6 waren er gisteren ook, en die cameraman stond gewoon met de tranen in zijn ogen. Maar wij krabbelen wel weer op hoor, en SBS6 is van harte uitgenodigd om daar een realitysoap of iets dergelijks van te maken. De comeback van de familie Otten!”

We zijn benieuwd. 

Dossier Lunchroom Otten:
VIDEO: Massale steun voor Lunchroom Otten
VIDEO: Den Haag naait familie Otten keurig volgens regels
Waarom moet Lunchroom Otten wijken?
Waar moeten de ‘Otten Oldies’ heen?
Item Omroep West
Topic GeenStijl
Item Hart van Nederland