Ondernemen & zzp

Nederlandse Olympiërs verdienden tot nu toe drie ton

17-02-2014 09:44

Vandaag worden er geen medialles toegevoegd aan de indrukwekkende medaillespiegel van de Nederlandse equipe. Er wordt namelijk niet geschaatst. Een goed moment om de balans op te maken: tot nu hebben de Nederlanders 305.000 euro bij elkaar geschaatst, verdeeld over 12 sporters. Als sporters ondernemers zijn, dan lijken de Olympiërs toch eerder op een marktkoopman dan op een multinational.

NOS*NSF betaalt

In principe sport iedereen op de Olymische Spelen puur voor de eer. Bij een medaille hoort geen prijzengeld. De nationale sportbonden betalen wel een vergoeding. Het NOS*NSF reikt 30.000 euro uit voor een gouden plak, 22.500 voor een zilveren medaille en 15.000 euro voor brons.

Addertje onder het gras

Voor veelvraten als Ireen Wüst en Sven Kramer zit er wel een addertje onder het gras. Alleen de eerste medaille levert het volle bedrag op. De tweede medaille levert tweederde van het vastgestelde bedrag op, en alle medailles daarna eenderde. Uiteraard wordt de hoogste medaille altijd gerekend als de eerste medaille, en ontvangt de sporter daar in ieder geval het volle bedrag voor.

Opbrengst Nederlandse Olympiërs per 17 februari

Opbrengst Nederlandse Olympiërs per 17 februari

Geen vetpot

Tussen de 15.000 euro en 30.000 euro voor een prestatie waarvoor je vier jaar lang keihard moet trainen, dat is geen vetpot. Over dat prijzengeld moet ook nog gewoon netjes belasting betaald worden. Uiteraard worden de inkomsten goed aangevuld met sponsorgeld en een salaris vanuit de bonden, maar toch, ter vergelijking: het dagalaris van Robin van Persie bedraagt 47.000 euro.