Economie

Dijsselbloem vindt redden ING achteraf goede gok

06-02-2014 13:22

Met het redden van ING nam de Nederlandse staat een enorm risico, maar het bleek achteraf een winstgevende gok te zijn geweest, dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem van Financien vandaag tegenover het ANP.

Redding levert 4,5 miljard op

De veiling van de Amerikaanse rommelhypotheken die de staat eind 2008 van ING overnam leverde de schatkist in 1,4 miljard op. Daarbij kan de 3 miljard euro die ING al betaald heeft of nog moet betalen aan rente voor de kapitaalsteun van 10 miljard euro, en ‘in totaal zit je dan op 4,5 miljard euro’, aldus de minister.

Groot risico

Dijsselbloem benadrukt dat de staat destijds ‘een groot risico nam’, dat nu goed is afgelopen. 

“ING is weer gezond, de portefeuille is afgesloten en we houden er iets aan over voor de aflossing van de staatsschuld. Dat is drie keer winst.”

1,4 miljard geen winst, maar logische vergoeding

De 1,4 miljoen euro die de veiling van de Amerikaanse rommelhypotheken nu oplevert ziet Dijsselbloem niet als winst, maar als een logische vergoeding:

“Ik zie het als een vergoeding voor een groot risico dat de Staat toen heeft genomen. Het was een portefeuille waarvan we geen idee hadden of die nog iets waard zou zijn. Het risico kon ING toen niet dren en heeft de Staat toen overgenomen. Het rendement is positief, maar het had ook anders kunnen uitpakken.”

Lees ook:
Belangenverstrengeling Blackrock bij ING nóg groter
Dijsselbloem: lonen bij ING kunnen omlaag
ING dumpt hypotheekzooi met verlies bij overheid