Portemonnee

Verliesgevend Wegener moet 8,5 ton betalen aan ontslagen directeur

09-12-2013 08:30

Uitgeverij Wegener is door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot het betalen van een ontslagvergoeding van bijna 850.000 euro in een arbeidsconflict met een voormalige directeur Publishing Gerda Bastet. Wegener maakte over 2012 verlies.

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Zutphen. 

Bastet werd na een dienstverband van 23 jaar boventallig verklaard als gevolg van een grote reorganisatie bij het zieltogende krantenbedrijf uit Apeldoorn.

Niet weer aangenomen

Bastet’s functie, ze was directeur Publishing, kwam te vervallen. De directeur kreeg de mogelijkheid om te solliciteren naar andere functies, maar werd daar niet aangenomen, wat haar verbaasde. De betrekking waarop de vrouw had gesolliciteerd – Changemanager Oost- werd echter na één gesprek met een andere kandidaat vergeven. Dat accepteerde ze niet en ze spande een kort geding aan.

Bastet – haar naam werd niet weggelakt in het vonnis- voelde zich door de gang van zaken niet langer welkom binnen Wegener en werd arbeidsongeschikt verklaard.

De rechter woog mee dat de vrouw, in vergelijking met andere directieleden, in het verleden minder betaald kreeg. Overigens was dat al tamelijk riant met 14.000 euro bruto per maand.

Procederen loont

Het maandsalaris waarmee de ontslagvergoeding werd berekend kwam daardoor op ruim 17 duizend euro. De rechter paste gezien de arbeidskansen van de 59-jarige vrouw vervolgens een correctiefactor van 1,5 toe.

En zo rollen we in Nederland: 1,5 x 17.000 euro x 23 maanden is normaal gesproken bij elkaar 5,9 ton, maar voor Gerda Bastet kwam de teller uit op: 8,5 ton. Werken loont, procederen nog meer.

Bastet raakte in het verleden in opspraak omdat ze een hoofdredacteur van De Stentor die kritiek had op het beleid de mond wilde snoeren.