Business

Voor acht ton beslag gelegd bij frauderende eierbedrijven

11-11-2013 13:48

‘Duurzame okeeheid’ onder vuur: Bij vier bedrijven die enkele jaren zouden hebben gefraudeerd met eieren, is voor ongeveer 800.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen. Dat heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt. Het gaat om bedrijven uit Zevenaar, Sint Anthonis, Ooststellingwerf en Leudal.

Te veel kippen

De fraude zou hebben plaatsgevonden in 2009, 2010 en 2011 en de bedrijven zouden er ruim 1 miljoen euro mee hebben verdiend. De drie leghenbedrijven en de eierbroederij zouden gewone eieren als scharrelei of vrije uitloopeieren hebben verkocht.

Volgens het OM zouden op de bedrijven veel meer kippen hebben rondgelopen dan uit de boekhouding zou zijn gebleken. Daardoor hadden kippen minder ruimte, waarmee ze onterecht als scharrelkip of vrije uitloopkip werden aangeduid. Scharrelkippen moeten meer ruimte hebben dan legbatterijkippen, vrije uitloopkippen moeten bovendien de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Scharrel- en vrije uitloopeieren zijn duurder dan eieren van kippen in legbatterijen. Volgens het OM haalden de bedrijven daarmee een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden.

Regiezitting

In mei was er al eens een regiezitting bij de rechtbank in Arnhem. Toen werd besloten dat nog een aantal getuigen moesten worden gehoord.

ANP