Portemonnee

Miljonairs pessimistisch over toekomst kinderen

07-11-2013 14:05

Briljant onderzoek van Van Lanschot Bankiers onder de toekomstvisie van miljonairs. Wat blijkt? Ze zijn pessimistischer over de financieel-economische situatie van hun kinderen dan de gemiddelde Nederlanders.

Vrouwelijke miljonairs het somberst

De meeste Nederlanders verwachten dat hun kinderen het slechter zullen krijgen dan zijzelf, maar miljonairs zien de toekomst nog minder rooskleurig in dan de gemiddelde Nederlander. Vrouwelijke miljonairs zijn nog somberder dan mannelijke rijkaards. Waar 31 procent van Nederland de toekomst voor hun kinderen positief inziet, geldt dat maar voor 23 procent van de miljonairs.

Verhoogd vertrouwen in eigen vermogen

Gelukkig nam het vertrouwen van de miljonairs in de ontwikkeling van het eigen vermogen wel toe ten opzichte van vorig jaar. Nederlands rijksten lijken een stuk meer aandacht te hebben voor nalatenschapsplanning dan gemiddeld, concluderen de onderzoekers. Zo heeft 69 procent van de miljonairs een testament opgesteld, tegenover 27 procent van alle Nederlanders. Ook wil bijna 60 procent van de miljonairs bij leven al zo veel mogelijk aan de volgende generatie schenken.

Volgens Van Lanschot willen miljonairs hun kinderen vooral een goede opleiding, een goede opvoeding en vaardigheden om gelukkig te worden meegeven.

Verwende kinderen

Volgens de onderzoekers bemoeien de rijksten van Nederland zich vaak veel te veel met de toekomst van hun kinderen. Het luxe leventje en de vooraf uitgestippelde levensweg van miljonairskinderen kan ook slecht uitpakken voor het kroost:

“In het kwalitatieve deel van het onderzoek kwam het beeld naar voren dat goedbedoelde bemoeienis van de ouders een verstikkende uitwerking kan hebben op kinderen. De wetenschap dat een groot vermogen op hen wacht, zou een ongunstige uitwerking kunnen hebben op de ontwikkeling van miljonairskinderen.”

Nederland telt net als vorig jaar ongeveer 92.000 miljonairshuishoudens. De gemiddelde miljonair bezit bijna 3 miljoen euro en heeft een besteedbaar jaarinkomen van 93.000 euro, ongeveer drie keer zo hoog als dat van de gemiddelde Nederlander.

ANP/TPO