Ondernemen & zzp

Even bellen met: Marten Blankensteijn van Blendle

29-10-2013 19:49

100.000 euro subsidie gaan oud mediale printtijdschriften De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland krijgen als we Het Stimuleringsfonds voor de Pers moeten geloven. Voor het “onderzoeken” van dingen die verdacht veel lijken op de activiteiten die ook de boys achter Blendle gaan ondernemen, namelijk het online verkopen van losse artikelen. Alexander Kløpping en Marten Blankesteijn heten die boys (onder anderen).

En wat blijkt: die 100.000 euro is ook bedoeld voor Blendle, dus niet voor de oudpapieren bladen zelf. Maar hee, dat Blendle, dat hád toch al eens een tonnetje subsidie gekregen?

We voelden maar weer eens iemand telefonisch aan den tand, en wel Marten ‘Blendle’ Blankensteijn zelf.

Blendle, Vrij Nederland, Groene Amsterdammer: subsidiesponzen!

“Ja, maar voor de helft. Het gaat in dit geval om twee ton in totaal: een ton van ons en een ton van de subsidieverstrekker.”

Die andere ton komt dan zeker van de vorige subsidie-aanvraag? Bert van der Roest (PvdA)-methoden!

“Nee, bij die eerste ton subsidie moest er ook weer een ton extra van onszelf bij.”

Maar toch: gratis geld!

“Voor de ontwikkeling van Blendle ja. Niet voor ons. Wij hebben geen managementfee, we verdienen nu überhaupt niks. We werken helemaal gratis aan dit project.”

Maargoed, leg even uit wat er dan met al die tonnen belastinggeld gebeurt.

“Die eerste subsidieton hadden we nodig om uitgevers aan boord te kunnen krijgen. Die wilden best meedoen maar als er nog niks is, vertrouwen ze het niet. Met dat geld hebben we ze kunnen overtuigen: ‘Kijk, we hebben wat, dit is er begroot en dit kunnen we sowieso gaan bouwen'”.

“De ton subsidie die vandaag bekend werd gemaakt moet worden gebruikt voor zaken waar de uitgevers blij van worden: artikelen die ze kunnen embedden op hun eigen site zodat de bezoekers op de site blijven, statistiekendashboard, courantenabonnementverkopen voor mensen die losse artikelen kopen via Blendle, data van bezoekers en doelgroepen, geslacht, uitgavepatroo…”

Ja, ik heb nu zo’n beetje een idee. En dat kost geld?

“Uiteraard, het is techniek die dus moet worden ingebouwd.”

Waarom betalen die uitgevers het zelf niet dan?

“Sommigen wilden wel wat betalen, anderen helemaal niets. En dan krijg je de volgende uitzichtloze situatie: ‘Waarom moet ik meebetalen terwijl mijn concurrent niets meebetaalt maar straks wel net zoveel van Blendle kan profiteren als ik?'”

Dus jullie de hand ophouden…

“Nee, dat hebben de uitgevers zelf moeten doen, in dit geval De Groene en VN, want het gaat om een ontwikkeling die zij graag willen. Omdat zij het aanvragen is de subsidieverstrekker er nu van overtuigd dat het inderdaad gaat om onderzoek en implementatie van zaken die ten goede komen van de uitgevers.”

Goed, en wanneer gaat de belastingbetaler eens wat zien van dit door hem gefinancierde Blendle-succesverhaal?

“Ik denk dat over een week of twee, drie de uitgevers toegang krijgen om te kijken of alles er een beetje uitziet zoals het moet. Daarna volgt de rest van Nederland. Januari 2014 is het in ieder geval wel helemaal klaar en toegankelijk.”

Top. En dan wereldheerschappij?

“Nou, het duurde ook een lange tijd om een Nederlandse Blendle te maken dus we verwachten niet binnen no time iets internationaals neer te kunnen zetten. Maar we zijn wel met buitenlandse titels in gesprek of ze in de Nederlandse Blendle willen. En uiteraard lijkt het ons best leuk op den duur ook met Blendle in andere landen te beginnen.”