Business

Seminar TNO: ‘Bereid je voor op klimaatapocalyps’

19-06-2013 15:12

Terwijl de mussen van het dak vallen, organiseert de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) vandaag een mini-seminair van 3 uur lang over de vraag: Wat nou als klimaatverandering heel Nederland gaat slopen? ThePostOnline wilde daar meer van weten, en nam een kijkje in het academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Aanwezigen

In totaal zijn er 44 mannen en vrouwen in pak aanwezig. Het zijn vertegenwoordigers van onder andere Rijkswaterstaat, RoyalhaskoningDHV, Alliander,ProRail, Vitens en Deltares. De sprekers zijn van het Nederlandse Consulaat in New York, het KNMI en HKV.

Apocalyps

Zeg niet dat het TNO u niet gewaarschuwd heeft, de klimaatverandering kan volgens de organisatoren voor logistieke rampen zorgen:

Climate change can have adverse effects on these important infrastructures. Heavy snow can disrupt transport networks leading to huge traffic jams and causing delays on railway. Droughts can affect the integrity of drinking water distribution. Thunderstorms and lightning strikes e.g. on transformer stations, can cause blackouts and other grid reliabillity issues.

De aanstormende klimaatverandering kan zomaar het einde van beschaving zoals wij die op dit moment kennen betekenen, zo blijkt uit de begeleidende flyer:

The worst case scenario is a system break down in which coherent infrastructures fall like dominoes.

tnoproblemen

Alleen al in Rotterdam kan dit gebeuren

‘Eerste aanzet tot een discussie over mogelijke gevolgen’

Organisator Ruben Vogel benadrukt tegenover TPO dat het gaat ‘om een eerste aanzet tot een discussie over mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor onze infrastructuur, uitgaande van het worst case scenario.’ De parallelle werksessies hebben dan ook de titels: Samen nadenken over de relaties tussen verschillende partijen en netwerken en Sessies over transport, kabels en leiding en ICT .

Helden

Terwijl u in uw linnen pantalon witbier drinkt op het terras, werken in Utrecht 44 helden aan het redden van de wereld. En dat is ook uw wereld.

 

Seminar TNO

Het programma van vandaag