Economie

Geen gedwongen ontslagen PostNL stop maandagbezorging

22-04-2013 16:23

Bij PostNL vallen voorlopig geen extra gedwongen ontslagen door het wetsvoorstel van minister Kamp om postbezorging op maandag stop te zetten. Wel ontstaan er minder arbeidsplaatsen, dit wordt door natuurlijk verloop opgevangen.

Dat zegt woordvoerster Hanne Kluck tegen ThePostOnline. 

Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken kwam vanochtend met een wetsvoorstel waarin PostNL niet meer verplicht is om op maandag te bezorgen.

PostNL is verheugd over het wetsvoorstel. Kluck: “We zijn blij met het voorstel van minister Kamp. Het kan ons een besparing opleveren van rond de tien miljoen euro.”

Besparing

De besparing bestaat uit twee delen. Kluck: “PostNL bespaart doordat het een dag minder gebruik hoeft te maken van auto’s, sorteermachines en gebouwen.”

Daarnaast is er een besparing op personeel.”Mensen die nu op zondag sorteren en op maandag bezorgen krijgen werk aangeboden op andere dagen.”

Bezorgdag

Een bezorgdag minder levert echter wel degelijk minder werk op. PostNL zal dit door middel van ‘natuurlijk verloop’ gaan oplossen.

“We proberen mensen op een andere manier in te roosteren. Er zullen mensen zijn waarvoor dat niet lukt of die om andere redenen stoppen met werken.”

Volumes

Volgens Kluck zijn naast de maandag ook woensdag en vrijdag postluwe dagen. “92 procent van de post is zakelijke post, bedrijven hebben de behoefte om aan het begin en aan het eind van de week post te bezorgen. Daarom is er het meeste post op dinsdag, donderdag en zaterdag.”

Voorlopig wordt alleen de maandag geschrapt als bezorgingsdag. Op maandag wordt slechts tussen de één en twee procent van de post van een week bezorgd. Die getallen liggen op woensdag en vrijdag nog wel hoger.

Rouwkaart

PostNL blijft op maandag wel rouwkaarten en medische post bezorgen. Het bedrijf is het met minister Kamp eens dat het van belang is deze postbezorging wel 6 dagen per week te blijven doen.

“Rouwkaarten en medische post worden op een andere manier verwerkt,” legt Kluck uit. “Het wordt niet verwerkt zoals jouw en mijn verjaardagskaartje. De gewone postbezorging kunnen we daarom op een makkelijke manier stopzetten zonder dat dit problemen op levert voor rouwkaarten en medische post.”

Gecollecteerd

Overigens zal de post na het weekend wel worden ‘gecollecteerd’ en niet tot maandagavond in de brievenbussen blijven zitten.

De post wordt op maandagavond samen met de maandagavondcollecte in één keer gesorteerd voor de dinsdagbezorging.