Portemonnee

Voorlopig gratis reizen met metro Amsterdam

10-04-2013 17:41

Het blijft voorlopig mogelijk gratis te reizen met de metro. Het Amsterdamse Openbaar Vervoerbedrijf GVB gaat vooralsnog niet extra controleren op zwartrijders ondanks dat het sinds een uitspraak van het Openbaar Ministerie zo goed als legaal blijkt te zijn.

Gevolgen

Zwartrijders die zichzelf met geweld toegang verschaffen tot een metro station kunnen voortaan niet meer worden beboet voor ‘vernieling,’ volgens het OM. De poortjes schieten na het forceren weer terug. Er blijven geen sporen van vernieling zichtbaar.

De GVB laat via woordvoerder Martijn den Dekker aan ThePostOnline weten dat “GVB gaat kijken of de uitspraak van het OM gevolgen heeft”. Concrete maatregelen noemt den Dekker niet “maar dat kan morgen anders zijn.”

BOA

Den Dekker legt uit dat er twee soorten controleurs zijn. “Er zijn bevoegd opsporingsambtenaren (BOA’s) van het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV) en van de GVB. De BOA’s van de GVB hebben apparatuur om te controleren of mensen een geldig vervoersbewijs hebben. Die van het VOV hebben beperktere maatregelen.”

Controleurs van het VOV kunnen er wel “wat van zeggen” als iemand een metropoortje forceert. Ze kunnen de zwartrijder echter niet beboeten door de uitspraak van het OM. Of “er wat van zeggen” in een stad als Amsterdam helpt, is de vraag.

Betalen

Overigens kunnen de BOA’s van het GVB wel een boete uitschrijven voor het forceren van metropoortjes. “Dat noemen we misbruik van voorzieningen,” aldus den Dekker. “De boete daarvoor is nog wel een stuk hoger dan alleen voor zwart reizen.”

De kans dat een zwartrijder een controleur van GVB tegen het lijf loopt is nihil. Den Dekker bestrijdt die constatering.

Den Dekker wil benadrukken: “Het belangrijkste is natuurlijk dat mensen gewoon betalen wanneer ze reizen met het openbaar vervoer.”