Economie

Video: Dijsselbloem lost hypotheek af

07-03-2013 17:30

Minister Jeroen Dijsselbloem zit zelf nog niet op zwart zaad. Waar meer dan een half miljoen huiseigenaren inmiddels met een huis zit waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning, hoeft de minister van Financiën zich nog geen zorgen te maken.

“Mijn deel staat niet onder water en ik heb ook al afgelost op mijn hypotheek dus volgens mij zit ik goed”, zegt Dijsselbloem tegen ThePostOnline bij Room for Discussion op de Universiteit van Amsterdam.

Wellink

Naar aanleiding van het bezoek van Dijsselbloem aan Room for Discussion ontstond vanmiddag consternatie over de aanwezigheid van oud DNB-president Nout Wellink bij de hoorzitting van de Tweede Kamer vrijdag over de nationalisatie van SNS Reaal.

De minister zei het zeer te betreuren dat Wellink besloten heeft niet naar de Kamer te komen. “Hij heeft in een cruciale periode leiding gegeven aan DNB. Het zou goed zijn als hij zou vertellen hoe het gegaan is. Ik vind dat hij gewoon de morele plicht heeft om verantwoording af te leggen”, aldus Dijsselbloem.

Niet uitgenodigd

De vaste Kamercommissie die de hoorzitting organiseert blijkt Wellink echter helemaal niet te hebben uitgenodigd. Een woordvoerder van Dijsselbloem zegt tegen BNR: “De minister heeft geantwoord op een vraag waarin besloten lag dat Nout Wellink niet wilde komen. De minister heeft enkel op die vraag geantwoord.”

Dijsselbloem leek er overigens tijdens het interview met Room for Discussion vanuit te gaan dat Wellink niet wilde komen. “Hij is een vrij mens en moet daarin zijn eigen keuze maken”, aldus de minister.

Europees parlement

Dijsselbloem zei verder zich te verbazen over het politieke spel in Europa. “Ik ben het als sociaaldemocraat verrassend vaak eens met mijn conservatieve Duitse collega. Puur omdat we allebei uit Noord-Europese landen komen. Dat maakt het politieke spel in Europa een stuk complexer.”

“Je ziet dat het Europees Parlement om die reden ook niet echt werkt als volksvertegenwoordiging maar meer als een landenvertegenwoordiging”, vervolgt de minister.

Vertrouwen

Over het woonakkoord wilde Dijsselbloem kwijt dat hij de kritiek dat het niet ver genoeg gaat  onterecht vindt. “Het is nu van belang dat er rust en vertrouwen komt op de woningmarkt. Verdere pleidooien om maatregelen te nemen lijken me dan ook onverstandig”, aldus de minister.

Hoogduin

Dijsselbloem reageerde verder op de kritiek van oud DNB-directielid Lex Hoogduin over zijn afspraken van de minister met DNB. “Dit is toch creatief boekhouden en heeft de geur op z’n minst van een truc”, zei Hoogduin eerder. De minister geeft DNB een garantie voor 5,7 miljard euro voor risico’s op leningen aan Zuid-Europa en krijgt daarvoor een winstafdracht van in totaal 3,2 miljard euro terug.

Dijsselbloem vindt dit geen boekhoudtruc maar ‘afstappen van ad hoc beslissingen’. “Lex Hoogduin weet als geen ander dat er elk jaar winstafdrachten worden gedaan maar nu zijn we er pas transparant over. De afspraken liggen nu voor de komende vijf jaar vast.”

 

Room for Discussion terugkijken?