Doneer aan TPO
 

Alle Nederlandse kip onverdoofd geslacht

Zelfs de 'plofkip' is halal

Door: , 11:00, 16 februari 2013

Zelfs de 'plofkip' is halal

Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal. Ook als dat niet op de verpakking staat. Dat zeggen verschillende Nederlandse slachterijen. Halal kippenvlees is hiermee oplichterij geworden.

Anne Nijhof is al meer dan twintig jaar actief in de vleessector. Hij vertelt tegen ThePostOnline: ‘Zo goed als alle Nederlandse kip wordt halal geslacht. De filet wordt dan in Nederland verkocht. De kippenpoten, waar in Nederland minder vraag naar is, kunnen dan worden geëxporteerd naar moslimlanden. Om dit te kunnen doen, wordt alle kip halal geslacht, dat is veel makkelijker.’

Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, u weet wel, ‘eerlijk over eten’, kan bevestigen dat de dieren onverdoofd geslacht worden. ‘Voor halal slacht zijn echter meer eisen. Er moet bijvoorbeeld een imam bij aanwezig zijn.’

Certificaat

Onverdoofd slachten en er moet een imam bij zijn, dat zijn dus de twee belangrijkste regels voor halal slachten. Arianne Kort is kwaliteitscoördinator van de internationale kippenslachterij Sisters Storteboom BV in Putten. Ze bevestigt, ‘wij slachten inderdaad alle kip halal. We hebben een aantal slachters in dienst met een certificaat om halal te slachten.’

Ze vervangen daarmee als het ware de imam. ‘Als de slachters met dat certificaat erbij zijn, is het vlees halal. Dat doen we met al ons kippenvlees.’ Het pluimveebedrijf is een belangrijke speler op de pluimveemarkt. Storteboom heeft twee slachterijen en drie kipverwerkingsbedrijven.

Stickertjes

Sjoerd van der Wouw kan namens WakkerDier, belangenorganisatie voor het welzijn van dieren, bevestigen dat veel kip halal geslacht wordt. ‘Waarschijnlijk denken slachterijen better safe than sorry. Daarom slachten ze alles halal, dan kunnen ze later nog zien aan wie ze het verkopen. Als WakkerDier vinden wij het natuurlijk kwalijk dat dieren onnodig ritueel geslacht worden om logistieke redenen.’

Dus al het kippenvlees in Nederland is halal? Waarom dan nog onderscheid maken tussen halal en niet halal vlees? In de supermarkt is de kiloprijs voor een kilootje halalkip toch al gauw zo’n 20 cent hoger. Toch zonde voor exact hetzelfde vlees. Duurdere stickertjes misschien?

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace