Business

Belgische banken maken wel winst

14-02-2013 12:41

We moeten licht jaloers naar het zuiden kijken. De Belgische bank KBC zag zijn jaarwinst stijgen van 11 miljoen in 2011 naar 612 miljoen dit jaar. Ook de 6,6 miljard winst van de Franse bankengroep BNP Paribas is goed voor de Belgische staat.

Waar ING gisteren geen hele rooskleurige cijfers presenteerde en SNS nu een kleine twee weken van ons allemaal is, ging het de Belgische banken het afgelopen jaar iets beter af. Het Belgische BNP Paribas Fortis zag haar winst stijgen tot 916 miljoen euro. Gunstig voor de Belgische staat.

Fortis

BNP Paribas Fortis is de Belgische dochter van de Franse bankengroep. De Belgische staat is grootaandeelhouder van de Belgische bank en profiteert daarmee van de dividendverhoging van de bank.

KBC zegt dat de winst ‘louter is te wijten aan de commerciële activiteiten van de bank’. De bank kan door de goede resultaten zijn leningen aan de Belgische staat versneld terugbetalen.

Krimpen

Alleen maar goed nieuws? Waar ING wil inkrimpen, bewandelt KBC eenzelfde weg. Ook de Belgische bank stoot takken af. De Belgen deden de Russische Absolut Bank en de Sloveense NLB van de hand.

ING België meldde gisteren met de presentatie van de jaarcijfers van de ING Groep dat ook bij onze zuiderburen zo’n 1000 banen geschrapt worden.