Business

Britten willen verbod op import van vlees

11-02-2013 17:47

Grote schande, er zit paardenvlees in Britse kant-en-klaarmaaltijden. In Groot-Brittannië gaan stemmen op voor een importverbod van al het verwerkte vlees van Europese bodem. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Verantwoordelijk minister van Milieu Owen Paterson sluit een verbod voorlopig uit.

Vorige week kwam het schandaal met paardenvlees aan het licht toen bleek dat bekend werd dat producten die werden verkocht als honderd procent rundvlees, paardenvlees bevatten. In sommige gevallen was er zelfs sprake van honderd procent paardenvlees.

Barbaren

Waarom is dat zo’n groot schandaal? Wat is er mis met een stukje paardenvlees? In Groot-Brittannië is het een groot taboe om het edele dier te eten. ‘Alleen barbaren eten paardenvlees’, denkt men aan de overkant van het kanaal. Daarnaast wordt onderzocht of er phenylbutazone, een voor mensen schadelijke pijnstiller in het vlees zit.

Paterson denkt dat het schandaal nog maar het begin is van een nog veel groter paardenvleesschandaal. Ondanks dat, wil hij niet aan een importverbod. Het Britse Lagerhuis denkt daar anders over. Er gaan stemmen op om import op al het vlees van het Europese vasteland te verbieden.

Roemenië

De schuld van het illegale paardenvlees zou liggen in Roemenië waar het vlees vandaan komt. Volgens verscheidene Roemeense kranten ligt de komt de fraude door het verhandelen van het vlees. Omdat het vlees via Cyprus Luxemburg Zweden en Frankrijk uiteindelijk in Groot-Brittannië valt niet meer te controleren waar het fout gaat. Dat zou fraude in de hand werken.

‘Dit is koren op de molen van de Britse xenofoben, maar ook van al diegenen die tot op heden blijven volhouden dat Roemenië niet tot de EU had mogen worden toegelaten,’ schrijft de Romania Libera. Een rel om een stukje paardenvlees. Wordt zeker vervolgd. Heeft u al honger?